Κόσμος

Ρωσία Τουρκία S – 400: Κοντά στο να υπογράψουν νέα συμφωνία Άγκυρα και Μόσχα

Ρωσία Τουρκία S – 400: Κοντά στο να υπογράψουν νέα συμφωνία Άγκυρα και Μόσχα
Ρωσία Τουρκία S - 400: Σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι δύο χώρες είναι κοντά στο να υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο αγοράς, ενδεχόμενο στο οποίο έχουν ήδη αντιδράσει οι ΗΠΑ.
Ρωσία Τουρκία S - 400: Σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι δύο χώρες είναι κοντά στο να υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο αγοράς, ενδεχόμενο στο οποίο έχουν ήδη αντιδράσει οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από ρωσικές πηγές Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονται κοντά στο να υπογράψουν νέα συμφωνία για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S- 400.  Αυτό δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ και αναφέρει το ΑΠΕ.

Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού «αόρατου» μαχητικού αεριωθουμένου F-35.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανακοινώνει ότι οδεύει προς ενεργειακή ανεξαρτησία τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, καθώς ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και έτσι δεν θα χρειάζεται να κάνει εισαγωγές ή να κάνει τόσο μεγάλες εισαγωγές από το βασικό της προμηθευτή που είναι η Ρωσία.

«Με την ανακάλυψη, περιμένουμε σοβαρή πτώση στις εισαγωγές. Έχουμε κάνει δουλειά ώστε οι πολίτες μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με πολύ πιο οικονομικό κόστος», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Ντονμέζ στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχει μπροστά μας μια νέα περιοχή 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εκτίμηση των ειδικών μας είναι ότι μπορεί να δούμε και εκεί παρόμοιες δομές», ανέφερε μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη και υπογράμμισε: «Ήδη μπορούμε να πούμε πως το αέριο που θα παράγουμε οι ίδιοι θα είναι πιο οικονομικό από το αέριο που εισάγουμε … Είναι αναπόφευκτο να πέφτουν οι τιμές όταν το προϊόν είναι άφθονο».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Ανακαλύψαμε κοίτασμα αερίου στη Μαύρη Θάλασσα»

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η χώρα του εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανακοίνωση έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε – κατοικία σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922 και μουσείο σήμερα – στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία σχεδόν σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Η Τουρκία εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα η Τουρκία αναπτύσσει την εθνική της ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική», είπε ο Ερντογάν. «Περιμένουμε τα ίδια καλά νέα από τη Μεσόγειο Θάλασσα», πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments