Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ συνέδριο: Το φθινόπωρο κορωνοϊού επιτρέποντος οι σημαντικές αποφάσεις για τη φυσιογνωμία του κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ συνέδριο: Το φθινόπωρο κορωνοϊού επιτρέποντος οι σημαντικές αποφάσεις για τη φυσιογνωμία του κόμματος
ΣΥΡΙΖΑ συνέδριο: Το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί, αλλά η εξάπλωση της επιδημίας δυσκολεύει την υλοποίησή του. Ωστόσο οι διεργασίες στο κόμμα της Κουμουνδούρου δεν μπορούν να αναβάλλονται επ αόριστον καθώς οι τριβές θα οξυνθούν.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να γίνει μέσα στο φθινόπωρο, είναι κρίσιμο για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα κρίνει τη στροφή ή όχι της Κουμουνδούρου σε σοσιαλδημοκρατικά μονοπάτια. Γύρω από αυτήν την κεντρική αντιπαράθεση, διαμορφώνονται και άλλες σε σχέση με τη δομή και την δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Ωστόσο ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου δεν έχουν ακόμα οριστεί, με την επιδημία του κορωνοϊού να απειλεί με αναβολή ή με εξ αποστάσεως συζήτηση.

Οι υπολογισμοί για το συνέδριο του φθινοπώρου γίνονταν με βάση το καλό σενάριο σχετικά με τον κορωνοϊό – αυτό όμως σήμερα όσο πάει και απομακρύνεται, σύμφωνα με το in.gr.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για διεξαγωγή του συνεδρίου

Το συνέδριο, από την άλλη, δεν μπορεί να περιμένει για πολύ: αφενός γιατί οι διαμάχες που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στα στελέχη των διαφορετικών τάσεων, θα ενταθούν όσο περνάει ο καιρός και αφετέρου γιατί ο κομματικός μηχανισμός, που περίμενε τις εσωκομματικές διαδικασίες και τον προσυνεδριακό διάλογο για να πάρει μπροστά, θα «σκουριάσει» στην αναμονή. Την εβδομάδα που έρχεται, λοιπόν, θα ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις για τον τρόπο που θα μπορούσε να διεξαχθεί το συνέδριο, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ακόμα και της εξ ολοκλήρου διαδικτυακής διαδικασίας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η εσωκομματική αντιπολίτευση θα απαιτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο διάλογο. Ειδικά από τη στιγμή που οι συνεδριακές εργασίες έχουν στόχο τον μετασχηματισμό του κόμματος, οι «μάχες», πολιτικές και ιδεολογικές, για τη μορφή του νέου ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται σφοδρές.

Η επιλογή της εξ αποστάσεως συνεδρίασης γεννά προβληματισμό καθώς ο ουσιαστικός διάλογος απαιτεί τη φυσική παρουσία που διευκολύνει και τις όποιες δειργασίες. Γι’ αυτό και το σενάριο που ακούγεται περισσότερο σ’ αυτή τη φάση, πριν ακόμα συσταθεί η Επιτροπή Συνεδρίου, προβλέπει και μειωμένες παρουσίες και διαδικτυακές ψηφοφορίες.

Οι 53 θέλουν κανονικό συνέδριο

Η εμπιστοσύνη, πάντως, προς την ηγεσία έχει κλονιστεί σχετικά με την εφαρμογή του καταστατικού ήδη από τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – πράγμα που πλέον εκφράζεται ανοιχτά σε διαδικτυακές πλατφόρμες που πρόσκεινται στους «53». Τα στελέχη αυτά θέλουν να διεξαχθεί μια κανονική συζήτηση για τη φύση του κόμματος από το συνέδριο και ύστερα, αλλά και για τις επιλογές της ηγεσίας να κλίνει προς «ανδρεοπαπανδρεϊκές» θέσεις και συμπεριφορές.

Παράλληλα, θέλουν να απαντήσουν στην κριτική που ασκείται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο κάποιοι εκ των προεδρικών, όπως ο Παύλος Πολάκης, χρεώνουν τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που θεωρείται πως κόστισε στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Ο τρόπος που θα εκλέγεται η ηγεσία

Το συνέδριο, όμως, πέρα από τα όποια ιδεολογικά ζητήματα, θα δείξει αν και κατά πόσο και η δομή του κόμματος θα στραφεί προς το σοσιαλδημοκρατικό παράδειγμα των τελευταίων δεκαετιών. Η εκλογή του προέδρου από τη βάση, όπως έχει κατ’ επανάληψη συμβεί στην ελληνική Κεντροαριστερά, είναι ένα από τα σημεία που θα συζητηθεί πολύ το επόμενο διάστημα, όταν θα ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος – και έχει ιδιαίτερη σημασία για τα στελέχη εκείνα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ένα σενάριο θέλει κάποιους εκ των προεδρικών να προωθούν και τη δημιουργία πειθαρχικού οργάνου και την πρόβλεψη διαγραφών.

Κάτι τέτοιο, όμως, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα φτάσει να συζητηθεί επί της ουσίας, καθώς ειδικά τη συγκεκριμένη στιγμή θα δημιουργούσε περαιτέρω αναταραχή προς το εσωτερικό του κόμματος – όταν υποστηρικτές της ηγεσίας κάνουν έμμεσες αναφορές σε αποχωρήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments