Διεθνή

Λευκορωσία: Το ΝΑΤΟ διαψεύδει πως συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα της χώρας

Λευκορωσία: Το ΝΑΤΟ διαψεύδει πως συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα της χώρας
Λευκορωσία: Μετά τις δηλώσεις του Λουκασένκο ότι οι διαδηλωτές στη χώρα του είναι υποκινούμενοι από το εξωτερικό και την εντολή που έδωσε στον στρατό της χώρας να είναι σε ετοιμότητα, το ΝΑΤΟ απαντάει πως δεν έχει κάνει στρατιωτική κίνηση στα σύνορα της χώρας.

Την ώρα που μαίνονται οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και ο Λουκασένκο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να κατεβάσει τον στρατό για να αντιμετωπίσει όσους αντιδρούν, το ΝΑΤΟ διέψευσε ότι αναπτύσσει ενισχύσεις  στα σύνορα της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το NATO ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα με τη Λευκορωσία δεν έχει καμία βάση. Όπως έχουμε ήδη καταστήσει σαφές, το NATO δεν αποτελεί επ’ ουδενί απειλή για την Λευκορωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν αναπτύσσει στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιφέρεια», διαβεβαίωσε η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του Οργανισμού σημειώνοντας ότι αυτός βρίσκεται «σε καθαρά αμυντική» θέση.

«Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε, έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Καλούμε το Μινσκ να επιδείξει απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα» των πολιτών της Λευκορωσίας, πρόσθεσε η Λουνγκέσκου.

Πολωνία και Λιθουανία μιλάνε για προπαγάνδα του Λουκασένκο

Η κυβέρνηση της Πολωνίας από την πλευρά της χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Λευκορώσου προέδρου «προπαγάνδα του καθεστώτος», ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα μίλησε «για εντελώς ανυπόστατες δηλώσεις για κατά φαντασίαν εξωτερικές απειλές».

Χθες ο Λουκασένκο, με την αιτιολογία ότι οι κινητοποιήσεις εναντίον του υποκινούνται από το εξωτερικό, διέταξε τον στρατό να λάβει «τα αυστηρότερα μέτρα» για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Στις διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν και χθες  η κυβέρνηση απάντησε με το μπλοκάρισμα περισσότερων από 50 ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, ενώ οι αντιδράσεις και από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ συνεχίζονται.

Τις ΗΠΑ βλέπει πίσω από τις διαδηλώσεις

Υποστήριξε μάλιστα ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγόρησε ότι υποδαυλίζουν την κατάσταση. «Οι ΗΠΑ τα σχεδιάζουν και τα διευθύνουν όλα και οι Ευρωπαίοι παίζουν το παιχνίδι τους» είπε, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει προαναγγείλει κυρώσεις κατά του Μινσκ εξαιτίας της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων, καθώς αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Αυγούστου .

Πριν λίγες ημέρες ο ίδιος πρόεδρος επιτιθέμενος στο Συντονιστικό Συμβούλιο, που έχει δημιουργήσει η αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές, για τη διοργάνωση απεργιών και νέων κινητοποιήσεων προειδοποίησε λέγοντας το εξής: «Θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να απαντήσουμε» είχε πει, ενώ στο πλαίσιο των ισχυρισμών του ότι η χώρα απειλείται από το ΝΑΤΟ, είχε προσθέσει: «Ο στρατός μας είναι σε πλήρη ετοιμότητα στα δυτικά μας σύνορα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments