Διεθνή

Πρωθυπουργός Ιαπωνίας: Παραιτήθηκε ο Σίνζο Άμπε

Πρωθυπουργός Ιαπωνίας: Παραιτήθηκε ο Σίνζο Άμπε
Πρωθυπουργός Ιαπωνίας: Την παραίτησή του από τα καθήκοντά του υπέβαλλε ο πρωθυπουργός την Ιαπωνίας. «Ζητώ συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μου» σημείωσε στο μήνυμά του.

Να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αποφάσισε ο Σίνζο Άμπε. Συγκεκριμένα, ο Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα πως αποφάσισε να παραιτηθεί εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του και πρόσθεσε πως ζητάει συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς του από τους πολίτες επειδή δεν στάθηκε ικανός να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Ο Άμπε, ο πρωθυπουργός με την πιο μακροχρόνια θητεία στην ιστορία της Ιαπωνίας, δήλωσε πως δεν έγκειται σ’ αυτόν να ορίσει τον διάδοχό του, σχόλιο που υπογραμμίζει την αναταραχή που επικρατεί στο κυβερνών φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με τη διαδοχή του.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Άμπε, εξηγώντας πως επιδεινώθηκε η ελκώδης κολίτιδα, η χρόνια ασθένεια από την οποία πάσχει. Ο Άμπε διευκρίνισε πως η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται γύρω στα μέσα του περασμένου μήνα και πως δεν θέλει το γεγονός αυτό να έχει αντίκτυπο σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

Φήμες για την παραίτησή του υπήρξαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 28 Αυγούστου.

«Ο Άμπε σκοπεύει να παραιτηθεί καθώς η ασθένειά του επιδεινώθηκε και ανησυχεί ότι θα προκαλέσει προβλήματα» στην ηγεσία της χώρας, δήλωσε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK, χωρίς ωστόσο να επικαλεστεί κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή. Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάστηκε να επισκεφθεί δυο φορές το νοσοκομείο για νοσηλεία την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποιος είναι ο Σίνζο Άμπε:

Ο Σίνζο Άμπε είναι Ιάπωνας πολιτικός, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τις 26 Δεκεμβρίου 2012. Διετέλεσε ξανά πρωθυπουργός από το 2006 μέχρι το 2007, οπότε και παραιτήθηκε. Συγκεκριμένα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2006, ο Άμπε εξελέγη πρόεδρος του κυβερνώντος LDP. Ως αποτέλεσμα, διαδέχθηκε τον Γιουνισίρο Κοϊζούμι στην πρωθυπουργία στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 και έγινε ο νεότερος pρωθυπουργός της χώρας και ο πρώτος που γεννήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με 339 ψήφους επί συνόλου 475 στην Κάτω Βουλή και 136 επί συνόλου 240 στην Άνω Βουλή, ο συντηρητικός Άμπε εξελέγη πανηγυρικά πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, διαδεχόμενος τον Κοϊζούμι. Ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός προχώρησε στη θεσμοθέτηση ενός νέου υπουργείου, με αρμοδιότητα τις διαπραγματεύσεις με τη  σχετικά με τις απαγωγές Ιαπώνων πολιτών στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Τον Ιανουάριο του 2007 όρκισε τον πρώτο μεταπολεμικό υπουργό Άμυνας.

Υπέβαλε ξαφνικά την παραίτησή του στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 έπειτα από τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. Διάδοχός του στην πρωθυπουργία εξελέγη στις 23 Σεπτεμβρίου 2007 ο Γιασούο Φουκούντα. Μετά τη συντριπτική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 2012, έγινε εκ νέου πρωθυπουργός στις 26 Δεκεμβρίου. Ο κυβερνών συνασπισμός κατήγαγε νίκη και στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας, οι οποίες διεξήχθησαν στις 21 Ιουλίου 2013.

Ο Άμπε κέρδισε και τις πρόωρες γενικές εκλογές του 2014 και εξελέγη ξανά πρωθυπουργός το Δεκέμβριο του 2014. Το κόμμα του διατήρησε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Κάτω Βουλή, μαζί με τον εταίρο του, το Νέο Κόμμα Κομέιτο. Στις 24 Δεκεμβρίου 2014 επανεξελέγη πρωθυπουργός για 3η φορά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 328 ψήφος επί συνόλου 470 ψηφισάντων. Τον Σεπτέμβριο του 2015 επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματός του χωρίς αντίπαλο.

Έπειτα από τις πρόωρες γενικές εκλογές του 2017 στις 22 Οκτωβρίου, εν μέσω της κρίσης στη Βόρεια Κορέα, ο Σίνζο Άμπε διατήρησε τον αριθμό των εδρών για το κόμμα του στο κοινοβούλιο. Εξελέγη ξανά πρωθυπουργός (για 4η φορά) την 1η Νοεμβρίου 2017. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 ο Άμπε επανεξελέγη αρχηγός του LDP προαλείφοντας την μακροβιότερη πρωθυπουργία στην ιαπωνική ιστορία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments