Τεχνολογία

Neuralink Elon Musk: Παρουσίασε τη συσκευή που συνδέει τον εγκέφαλο με τον υπολογιστή

Neuralink Elon Musk: Παρουσίασε τη συσκευή που συνδέει τον εγκέφαλο με τον υπολογιστή
Neuralink Elon Musk: Tο εμφύτευμα εγκεφάλου πάνω στο οποίο η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου εργάζεται εδώ και χρόνια, αποκαλύφθηκε.

Ο Elon Musk παρουσίασε τη δεύτερη γενιά της Neuralink τεχνολογίας η οποία θέλει να εδραιώσει ένα ψηφιακό σύνδεσμο μεταξύ των εγκεφάλων μας και των υπολογιστών.

Tο εμφύτευμα εγκεφάλου πάνω στο οποίο η εταιρεία Neuralink του δισεκατομμυριούχου εργάζεται εδώ και χρόνια, αποκαλύφθηκε την Παρασκευή (28 Αυγούστου) και υποστηρίχθηκε ότι αυτή θα μπορούσε να λύσει μια σειρά από εγκεφαλικές διαταραχές, νευρολογικά προβλήματα και τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, που κυμαίνονται από απώλεια μνήμης έως κατάθλιψη και τύφλωση.

Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποίησε την Gertrude, ένα γουρούνι στο οποίο ενσωματώθηκε η τεχνολογία. Η Gertrude είχε εγκατεστημένο το Neuralink για δύο μήνες στο σημείο του εγκεφάλου της όπου καταλήγουν τα σήματα από τη μύτη. Όποτε έπαιρνε ερεθίσματα, το Neuralink κατέγραφε περισσότερους νευρώνες να ενεργοποιούνται. Συγκεκριμένα, κατά την εκδήλωση της παρουσίασης, ο Elon Musk ανέφερε πως «μια εμφυτεύσιμη συσκευή μπορεί πραγματικά να λύσει αυτά τα προβλήματα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συσκευή που αποκάλυψε ο Elon Musk, έχει περίπου το μέγεθος ενός νομίσματος και ταιριάζει στο κεφάλι του ατόμου, απαιτώντας την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος του κρανίου. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε ως «μια εφαρμογή στο κρανίο με μικροσκοπικά καλώδια». Και αξίζει να αναφέρουμε πως η συσκευή μπορεί να συνδεθεί με εφαρμογή σε smartphone μέσω Bluetooth LE.

Γιατί είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη;

Όπως αναφέρει το BBC, το εν λόγω interface θα μπορούσε να επιτρέψει σε ανθρώπους με νευρολογικά προβλήματα να ελέγχουν τηλέφωνα ή υπολογιστές με τη σκέψη τους. Ωστόσο μακροπρόθεσμα ο σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος προς αυτό που ο Elon Musk αποκαλεί «υπεράνθρωπη γνωστική λειτουργία» (superhuman cognition). Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να ενωθούν με την τεχνητή νοημοσύνη για να αποφευχθεί ένα σενάριο όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα.

Η Neuralink, που ιδρύθηκε το 2017, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσει επιστήμονες, κάτι που ο γνωστός επιχειρηματίας διαφήμιζε στο Twitter μέχρι και τον προηγούμενο μήνα. Το σύστημα που αναπτύσσει η εταιρεία αποτελείται από μια μικροσκοπική συσκευή με πάνω από 3.000 ηλεκτρόδια, προσκολλημένα σε εύκαμπτα «νήματα», πιο λεπτά από ανθρώπινη τρίχα, που μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα 1.000 εγκεφαλικών νευρώνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments