Ελλάδα

Πανσέληνος 2020: Ήρθε το Φεγγάρι του Καλαμποκιού και μας χάρισε μαγευτικές εικόνες

Πανσέληνος 2020: Ήρθε το Φεγγάρι του Καλαμποκιού και μας χάρισε μαγευτικές εικόνες
Πανσέληνος 2020: Η Πανσέληνος θα κορυφωθεί αύριο Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, όταν το φεγγάρι θα σταθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο.

Ηταν λίγο μετά τις 20:10 της πρώτης ημέρας του μήνα όταν η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου έκανε την εμφάνισή της στον ουρανό.

Η γνωστή και ως Πανσέληνος του Καλαμποκιού «σκαρφάλωσε» στον ουρανό και έκανε τα μάτια των ρομαντικών να κοιτάξουν ψηλά. Το ολόφωτο φεγγάρι πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Αμερικής.

Ο φωτογραφικός φακός του Θανάση Καλλιάρα της Eurokinissi αιχμαλώτισε την ομορφιά της Πανσελήνου του Σεπτεμβρίου μέσα από τον φακό του. Τα ροζ και μπλε χρώματα του σούρουπου βάφουν τον ουρανό, ενώ το φεγγάρι ανατέλλει και ρίχνει το φως του σε κάθε γωνιά. Η Πανσέληνος θα κορυφωθεί αύριο Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, όταν το φεγγάρι θα σταθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο. Το θέαμα αναμένεται άκρως εντυπωσιακό, όπως κάθε φορά άλλωστε. Η επόμενη Πανσέληνος έπειτα από ένα σεληνιακό κύκλο κατά μέσο όρο 29,5 ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου και η αμέσως επόμενη στις 31 Οκτωβρίου.

Δείτε τις μαγικές εικόνες:

Η πανσέληνος αυτή είναι γνωστή με πολλά ονόματα, ενώ το επικρατέστερο φαίνεται να είναι το «Corn Moon», δηλαδή «Η Πανσέληνος του Καλαμποκιού». Τυχαίνει επίσης να αποτελεί την ένατη του έτους από τις 13 συνολικά, αλλά και την τελευταία του καλοκαιριού (καθώς μπορεί ημερολογιακά να βρισκόμαστε στο φθινόπωρο, αλλά στην πραγματικότητα όχι).

Όπως σημειώνει η ΕΡΤ, το εντυπωσιακό αυτό φεγγάρι, που σηματοδοτεί το τέλος του θέρους και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου, έχει πάρει το όνομα του από τους Αμερικάνους ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NASA.

Έτσι, το «Corn Moon», το «Barley Moon» ή αλλιώς το «Harvest Moon» αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon» («Η Πανσέληνος των Φρούτων»), που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.

H πανσέληνος αυτή θα διαρκέσει σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα της Nasa, Γκόρντον Τζόνστον (Gordon Johnston), περίπου τρεις ημέρες και θα φτάσει τη μέγιστη φωτεινότητά της, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, χαρίζοντάς μας μαγευτικές εικόνες και ένα απολαυστικό, καθηλωτικό θέαμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έχει προγραμματίσει για σήμερα μια σειρά από εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τους θεατές, ωστόσο, να οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες και τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, φορώντας μάσκα προστασίας σε όλη τη διάρκεια και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις του 1,5 μέτρου για ανοιχτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Η επόμενη πανσέληνος έπειτα από ένα σεληνιακό κύκλο κατά μέσο όρο 29,5 ημερών αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στις 2 Οκτωβρίου και η αμέσως επόμενη στις 31 του ίδιου μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments