Ελλάδα

Τσιόδρας κορωνοϊός: Αισιόδοξος για το εμβόλιο ο καθηγητής

Τσιόδρας κορωνοϊός: Αισιόδοξος για το εμβόλιο ο καθηγητής
Τσιόδρας κορωνοϊός εμβόλιο: Την αισιοδοξία του για την παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. Τι ανέφερε για το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, επέστρεψε στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου και μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στις προσπάθειες που γίνονται σε όλον τον κόσμο από τους επιστήμονες για την παραγωγή εμβολίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε αισιόδοξος για την κυκλοφορία του εμβολίου σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021 για ολόκληρο τον κόσμο ενώ σημείωσε ότι τον Οκτώβριο “θα έχουμε τα πρώτα σαφή αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητά του”.

Παράλληλα ανέλυσε τα επιστημονικά δεδομένα που κάνουν τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να αισιοδοξούν για την οριστική νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στον ιό. Όμως, δήλωσε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται γύρω από την παραγωγή του εμβολίου:

“Έχει αρχίσει το εμβόλιο να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης κι αυτό με ενοχλεί. Αυτό που θέλουμε από το εμβόλιο είναι να είναι ασφαλές, να είναι τεκμηριωμένο ότι είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες επιδημίας” είπε και σχολίασε τη δήλωση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, ο οποίος ανέφερε ότι η “Ευρώπη μπορεί να ζήσει με την πανδημία χωρίς εμβόλιο, διαχειριζόμενη τις εξάρσεις με τοπικά lockdown”. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:

“Ο Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρθηκε σ’ αυτή τη στρατηγική ακριβώς γιατί δεν υπάρχει εμβόλιο αυτήν την εποχή, όχι γιατί δεν περιμένει – όπως όλοι μας – ένα εμβόλιο. Είπε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εμβόλιο γιατί δεν έχουμε εμβόλιο και πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς εμβόλιο μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Δεν αναιρεί η δήλωση την ελπίδα μας για το εμβόλιο”.

Ακόμη, εξήγησε ότι το θέμα του εμβολίου είναι πολυδιάστατο, καθώς αφορά διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής, διαφορετικά χρονοδιαγράμματα μελετών. “Αυτό που γίνεται τώρα αυτή τη στιγμή με το εμβόλιο της Οξφόρδης που δοκιμάζεται σε 30.000 άτομα, σε συνθήκες επιδημίας είναι. Γιατί πρέπει να ξέρεις την αποτελεσματικότητά του έναντι του ιού. Εγώ είμαι αισιόδοξος γιατί οι μελέτες φάσης 1 και 2 σε τουλάχιστον 7 από αυτά τα εμβόλια που τρέχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες μελέτες φάσης 3 έχουν δείξει ικανοποιητική απάντηση αντισωμάτων, αλλά και ικανοποιητική απάντηση -και σε κάποια από αυτά ιδιαίτερα ικανοποιητική απάντηση- στα Τ-λεμφοκύτταρα”.

Αναφορικά με τα παιδιά, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι η υψηλή προστασία που εμφανίζουν απέναντι στον ιό μπορεί να οφείλεται στην ανοσία που ενδεχομένως έχουν αναπτύξει, με την έκθεσή τους σε παρεμφερείς κορωνοϊούς, οι οποίοι έχουν αυξήσει το επίπεδο της κυττατικής ανοσίας τους.

“Η απόκριση των εμβολίων ήταν πολύ ικανοποιητική στα Τ-λεμφοκύτταρα. Και η κυττατική ανοσία έχει μεγάλη σημασία απ’ ότι φαίνεται γι’ αυτόν τον ιό. Τόσο μεγάλη σημασία που πιστεύουν ότι κάποια από τα παιδιά, που έχουν εκτεθεί ενδεχομένως σε κάποια ξαδελφάκια κορωνοϊούς, λόγω ότι τα παιδιά κρυολογούν περισσότερο τον χειμώνα, έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι σ’ αυτόν τον κορωνοϊό και γι’ αυτό τα παιδιά δεν νοσούν τόσο σοβαρά, όπως π.χ. στη γρίπη.Έχω την ελπίδα, λοιπόν, ότι θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments