Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων: H Εκκλησία ζητά Αγιασμό στα σχολεία στις 15 Σεπτεμβρίου

Άνοιγμα σχολείων: H Εκκλησία ζητά Αγιασμό στα σχολεία στις 15 Σεπτεμβρίου
Άνοιγμα σχολείων: Η Εκκλησία ζητάει να γίνει Αγιασμός στα σχολεία μια μέρα μετά την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.

Μετά από αρκετό διάστημα επαφών και εξέτασης των δεδομένων το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αναβάλει την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Θυμίζουμε ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο οι μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσες στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 του ίδιου μήνα. Αυτή η απόφαση πάρθηκε σε συνεννόηση με τους επιστήμονες που έκριναν ότι δεν είναι το σωστό τάιμινγκ τώρα εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Μπορεί η ζωή μας να έχει αλλάξει αρκετά λόγω της πανδημίας, αλλά κάποια πράγματα μένουν ίδια. Αυτό ισχύει για τον Αγιασμό στα σχολεία. Κάθε χρόνο την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται ο καθιερωμένος Αγιασμός. Ωστόσο φέτος υπάρχει ένα πρόβλημα και η Εκκλησία ζητάει από το υπουργείο Παιδείας ο Αγιασμός να γίνει τη δεύτερη μέρα. Δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου και όχι στις 14.

Γιατί επιμένει η Εκκλησία

Στις 14 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένη η επιστροφή των μαθητών, η Εκκλησία μας γιορτάζει την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, πράγμα το οποίο δυσκολεύει τη μετάβαση των κληρικών στα κατά τόπους σχολεία εξαιτίας του αυξημένου λειτουργικού προγράμματος της ημέρας. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα έκανε δηλώσεις και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Ο Αγιασμός στα σχολεία θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου. Γιατί στις 14 θα έχουν λειτουργίες. Να ευχηθούμε για τα παιδιά να έχουν πρόοδο και μακριά από τα παιδιά μας οι αρρώστιες», είπε στο πρακτορείο Ορθοδοξία ο Μακαριώτατος. Πρέπει να τονίσουμε ότι στην ενημέρωση που έκανε η Νίκη Κεραμέως είχε αποκαλύψει ότι ο Αγιασμός γίνει ανά τάξη και σε εξωτερικό χώρο και θα διεξαχθεί στο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με μάσκα στα σχολεία

Η φετινή σχολική χρονιά θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει υποχρεωτικά να φοράνε τη μάσκα που θα τους δοθεί δωρεάν. Μάλιστα η υπουργός σε συνέντευξή της τόνισε ότι δεν θα μπαίνει κανένας μαθητής στην αίθουσα αν δεν φοράει την προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό.

Η χρήση μάσκας θα γίνεται:

  • Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).
  • Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

Επίσης είναι υποχρεωτική:

  • Στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
  • Για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.
  • Για τους οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.
  • Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύοντα πρόσωπο/γονέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments