Διεθνή

Βουλγαρία διαδηλώσεις: Χιλιάδες πολίτες ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού

Βουλγαρία διαδηλώσεις: Χιλιάδες πολίτες ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού
Βουλγαρία διαδηλώσεις: «Τσουνάμι» διαδηλώσεων στη γειτονική μας χώρα. Οι πολίτες κατηγορούν τον πρωθυπουργό για πλήρη αποτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ζητούν την παραίτησή του.

Χιλιάδες Βούλγαροι συγκεντρώθηκαν χθες, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, μπροστά από το κοινοβούλιο στη Σόφια σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα. Κύριο αίτημά τους η παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα, την ώρα που οι βουλευτές συζητούσαν τις τροπολογίες του Συντάγματος που πρότεινε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπορίσοφ.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τα πράγματα ξέφυγαν και ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα στους πολίτες και την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και προχώρησε σε συλλήψεις. Οι διαδηλωτές πετούσαν αυγά, μήλα και σκουπίδια εναντίον του αυστηρά φρουρούμενου κοινοβουλίου. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Σόφιας, Γκεόργκι Χατζίεφ, δήλωσε επίσης πως περίπου 20 αστυνομικοί επηρεάσθηκαν από άγνωστη ουσία που χρησιμοποίησαν εναντίον τους διαδηλωτές, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και πολιτικός αντίπαλος του Μπορίσοφ, Ρούμεν Ράντεφ, ζήτησε την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να απορρίψουν τα σχέδια για ένα νέο Σύνταγμα.

«Δεν ήταν η έλλειψη νέου συντάγματος αυτό που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, αλλά η έλλειψη ηθικής στην ηγεσία, η διάβρωση της κρατικής οντότητας και η διαφθορά», δήλωσε και τόνισε πως “δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγει η χώρα από αυτό το αδιέξοδο, εκτός από μια ειρηνική μετάβαση, με τη συνήθη πολιτική πράξη της παραίτησης, όταν πλέον έχει χαθεί η εμπιστοσύνη”.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον τρεις φορές πρωθυπουργό Μπορίσοφ, 61 ετών, ότι απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά που διαβρώνει το κράτος δικαίου προς όφελος ισχυρών μεγιστάνων στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μπορίσοφ έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί, αν το κοινοβούλιο εγκρίνει την έκκλησή του για την εκλογή μιας μεγάλης εθνοσυνέλευσης που θα αναλάβει να ψηφίσει ένα νέο Σύνταγμα. Ωστόσο, δεν είναι πιθανό να λάβει αρκετές ψήφους για να προχωρήσει με το σχέδιό του.

Οι διαδηλωτές, καθώς και αντιπολιτευόμενα κόμματα, τον κατηγορούν  πως η χρονοβόρα διαδικασία συζήτησης των συνταγματικών αναθεωρήσεων είναι μια στρατηγική κίνηση με στόχο την παραμονή του στην πρωθυπουργική θέση μέχρι τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου. Την περασμένη εβδομάδα οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ντάνιελ Κιρίλοφ, λόγω των έντονων αντιδράσεων απέναντι σε προτάσεις τροπολογιών του Συντάγματος που συνέγραψε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments