Πολιτική

Σύσκεψη Μαξίμου εξοπλιστικά: Ποιοι συμμετείχαν – Τι συζητήθηκε

Σύσκεψη Μαξίμου εξοπλιστικά: Ποιοι συμμετείχαν – Τι συζητήθηκε
Σύσκεψη Μαξίμου εξοπλιστικά: Τα εξοπλιστικά και η στάση της Ελλάδας όσον αφορά την «θερμή» κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ήταν τα θέματα συζήτησης. Ποιοι συμμετείχαν.

Σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε σήμερα το μεσημέρι.

Βασικά θέματα της συζήτησης ήταν τα εξοπλιστικά προγράμματα και η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από τις τουρκικές κινήσεις του τελευταίου διαστήματος. Επίσης, συζητήθηκε και η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη Γαλλία για τα μαχητικά Rafale.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για προμήθεια με διαδικασία εξπρές, 12 μεταχειρισμένων γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών και 8 καινούριων μαχητικών Rafale.

Ποια είναι η ελληνική στάση

Διάλογος και αποκλιμάκωση, προσεκτικές κινήσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτές είναι οι θέσεις-κλειδιά της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στα εμπρηστικά παιχνίδια που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τις δύο επιλογές που διαθέτει η γείτονα χώρα, δηλαδή «έμπρακτη αποκλιμάκωση ή επιβολή κυρώσεων», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας ότι: «Η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται».

Άμεση ήταν η σημερινή απάντηση της Ελλάδας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου με τις οποίες κατηγορούσε τη χώρα ότι δεν θέλει διάλογο με την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ειδικότερα: «O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments