Ελλάδα

Αλλάζει ο φωτισμός της Ακρόπολης

Αλλάζει ο φωτισμός της Ακρόπολης
Ακρόπολη: Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την τελική πρόβα φωτισμού του σπουδαίου μνημείου.

Διαφορετικός θα είναι πλέον ο νυχτερινός φωτισμός της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, θα είναι περισσότερο λευκός και θα αναδεικνύει τα μνημεία. Μάλιστα, το βράδυ της Πανσελήνου πραγματοποιήθηκε η γενική πρόβα για την αλλαγή που θα ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον. Η Ελευθερία Ντεκώ, διεθνούς φήμης σχεδιάστρια φωτισμού, είναι αυτή που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με την ανάρτησή της, τη δεύτερη ημέρα του Σεπτεμβρίου άναψαν όλοι οι προβολείς που θα φωτίζουν πλέον τα μνημεία. Υπό το φως της Πανσελήνου, οι περαστικοί και οι κάτοικοι της Πλάκας είδαν την Ακρόπολη να λάμπει διαφορετικά.

Υπενθυμίζεται πως το εγχείρημα αυτό ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της υπουργού, Λίνας Μενδώνη, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, και τη διευθύντρια Πολιτισμού, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισφραγίστηκε η χορηγία του Ιδρύματος προκειμένου να εγκατασταθεί σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς αντί του αναβατορίου και να ανανεωθεί ο νυχτερινός φωτισμός ανάδειξης των μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο.

Το έντονο κίτρινο – χρυσό φως που υπάρχει σήμερα, θα χαμηλώσει εσωτερικά για τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη και αυξάνει η ένταση του εξωτερικού φωτισμού, το οποίο τονίζεται με λευκό φως. Επίσης φωτίζονται τα Προπύλαια και οι Καρυάτιδες. Παράλληλα, βελτιώνεται και ο φωτισμός του Ιερού Βράχου με βασική κατεύθυνση η εικόνα του να μην επιβάλλεται στα μνημεία.

Ακολουθεί η ανάρτηση της κ. Ντεκώ με τις φωτογραφίες από την πρόβα:

«1/9/2020 πανσέληνος στην Ακρόπολη. Πρώτη μέρα που φωτίσαμε τον Παρθενώνα με όλους του τους προβολείς χαιρετώντας την Σελήνη! Αφιερωμένο στην θέα Αθηνά που …γιορτάζει σήμερα! Το υπέροχο ταξίδι που η προετοιμασία του ξεκίνησε πριν 9 μήνες, φτάνει στην πιο δημιουργική του φάση! Στον προγραμματισμό του φωτισμού, στην επιμέλεια της κάθε λεπτομέρειας, κλπ.

9 μήνες σχεδιασμός, μελέτες, παρουσιάσεις στο ΚΑΣ, σκληρή δουλειά, κοροναϊός, κούραση, αγωνία, …. υπέροχες συνεργασίες, δυσκολίες, και μετά ικανοποίηση, χαρά!! Έχουμε αρκετή δουλειά ακόμη μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά σήμερα αρχίζουμε αυτό το πολύ δημιουργικό ταξίδι… Φωτισμός του ιερού βράχου της Ακρόπολης και των μνημείων της. Από τις πιο σπουδαίες στιγμές της επαγγελματικής μου καριέρας. Ίσως η μεγαλύτερη τιμή! Χωρίς άλλα λόγια! Δέος!

Μοιράζομαι μια μικρή γεύση από το πρώτο …άναμμα!»

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments