Πολιτική

Τσαβούσογλου ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει τον διάλογο»

Τσαβούσογλου ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει τον διάλογο»
Τσαβούσογλου ελληνοτουρκικά: Στο περιθώριο συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών του Κονγκό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Οι ασκήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται εντός του πλαισίου των κανόνων του ΝΑΤΟ».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «χτύπησε» ξανά το μεσημέρι της Τρίτης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το «πολεμικό» κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας είναι αυτή που δεν επιθυμεί τον διάλογο.

Στο περιθώριο συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών του Κονγκό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Οι ασκήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται εντός του πλαισίου των κανόνων του ΝΑΤΟ».

«Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πρόσφατα πως δεν είναι υπέρ του διαλόγου, αρνούμενη τις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Αν είναι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, τότε αφήστε τη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Όλοι λένε ότι έχει δίκιο. Έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε. Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής. Δεν είχαν υπεροχή στο πεδίο και στο τραπέζι του διαλόγου, τώρα έχασαν και την ψυχολογική υπεροχή. Υπάρχουν πολλές περιοχές που αμφισβητούνται ανά τον κόσμο, όμως τα προβλήματα αυτά λύνονται. Η Ελλάδα δεν έχει διάθεση προσέγγισης».

Ωστόσο ο Ερντογάν συνεχίζει με νέες απειλές

Σύμφωνα με χθεσινό φύλλο της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή ενώ θα κατευθυνθεί και βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια από το Καστελόριζο και τη Ρόδο. Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για ανανέωση της τουρκικής Navtex στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

«Οι δραστηριότητες του Oruç Reis στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Η Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 του μήνα. Η έρευνα θα έχει ως βάση τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου» γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ενώ ζητά διάλογο προχωρά σε νέες απειλές.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σ.σ. «φωτογράφισε» το Καστελόριζο) και αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Για να υποστηρίξουμε την ανεξαρτησία μας έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και την διπλωματία και την στρατιωτική μας ισχύ. Γι’ αυτό και μας λαμβάνουν υπόψη. Τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, χωρίς να πάρουν παράδειγμα από την ιστορία, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Στο τέλος όμως θα αποδεχθούν την αλήθεια. Αυτοί που υψώνουν ανάστημα στην Τουρκία διακινδυνεύουν την ασφάλεια και την ευημερία του λαού τους. Εύχομαι, το λέω ξεκάθαρα, όταν έρθει η ώρα να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κι αντί να κάνουν τους νταήδες με τις μισοτελειωμένες στρατιωτικές δυνάμεις τους, αφήνω την ιστορία, τους λέω να εξετάσουν καλά τις διπλωματικές αλλά και τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις τα τελευταία 4 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν:

Από την μεριά της, η Αθήνα επιδίδεται σε έναν διπλωματικό “πυρετό”. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και οι κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού θα καθορίσουν -όπως φαίνεται- τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. «Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας προκειμένου αυτές να οριστικοποιηθούν με στόχο να «πέσουν» οι υπογραφές εντός του μήνα. Επιπλέον, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν για εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και αγορά οπλικών συστημάτων ενώ μεταξύ άλλων, φέρεται να υπάρχουν σκέψεις για αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και τορπιλών. Ορισμένα από τα αεροσκάφη θα είναι καινούρια και κάποια μεταχειρισμένα. Η αγορά τους προωθείται προκειμένου να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενδεχομένως και εντός 12 μηνών, χρονικό διάστημα αρκετά σύντομο αν σκεφτεί κανείς τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Σημειώνεται πως χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον ίδιο να έρχεται στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Διαπιστώνεται ήδη ότι οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε – και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο – την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται.

Το μήνυμά μας – και το επανέλαβε πολλές φορές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,– είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε, είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments