Ελλάδα

Μόρια: Σε αυτά τα στρατόπεδα θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες

Μόρια: Σε αυτά τα στρατόπεδα θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες
Μόρια: Σε ανενεργά στρατόπεδα στην Μυτιλήνη θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όπου θα μείνουν σε σκηνές.

Τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λέσβο μετά την πυρκαγιά που διέλυσε το ΚΥΤ και τον καταυλισμό γύρω από αυτόν. Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι να μπορέσουν να τραφούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και φυσικά να στεγαστούν κάπου για τη νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στήνονται προσωρινοί καταυλισμοί στα ανενεργά στρατόπεδα Κλιτς και Λεμονού στήνουν οι αρχές

Σκηνές έχουν φτάσει στο νησί με C- 130

Δυο παλιά, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα επιλέχθηκαν για να στεγάσουν προσωρινά τους άστεγους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας μετά τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης και κατέστρεψε τον καταυλισμό. Πρόκειται για το στρατόπεδο Κλιτς της Λάρσου και το στρατόπεδο στη Λεμονιού της Ουτζάς.

Το πρώτο είχε παραχωρηθεί στον ενιαίο Δήμο Λέσβου επί Δημαρχίας, Δημήτρη Βουνάτσου, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά. Σε ό,τι αφορά το στρατόπεδο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο επί Υπουργίας, Γιάννη Μουζάλα, κάτι που δεν έγινε έπειτα από αντιδράσεις τοπικών φορέων. Το μεσημέρι με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου έφθασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης μεγάλος αριθμός σκηνών που θα στηθούν στα δυο στρατόπεδα και όπου αλλού επιλεγεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές είπε ο πρωθυπουργός. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν.Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις. Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες.

Είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν. Θυμίζω πως από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι και τα πράγματα θα ήταν, ασφαλώς, πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές. Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν.

Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο. Μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών. Τονίζω, όμως, ότι η Ελλάδα με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments