Διεθνή

Μόρια ασυνόδευτα ανήλικα: Σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα 400 παιδιά

Μόρια ασυνόδευτα ανήλικα: Σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα 400 παιδιά
Μόρια ασυνόδευτα ανήλικα: Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταφερθούν τα ασυνόδευτα παιδιά του κατεστραμμένου ΚΥΤ.

Δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποδεχθούν περίπου 400 ασυνόδευτα ανήλικα που απομακρύνθηκαν από το νησί της Λέσβου μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. «Οι επαφές μας με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν στο να συμμετάσχουν 10 χώρες μέλη στη μεταφορά» αυτών των 400 ανηλίκων, δήλωσε χαρακτηριστικά από το Βερολίνο.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα αναλάβουν καθεμιά από 100 έως 150 απ’ αυτά τα παιδιά.

Σημειώνεται πως μετά την καταστροφή του ΚΥΤ τα παιδιά μεταφέρθηκαν με τρεις πτήσεις προσωρινά στη Θεσσαλονίκη. Η μεταφορά τους ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης με την πτήση που μετέφερε τα τελευταία 75 προσφυγόπουλα. Τα παιδιά υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προκειμένου να συντονίσουν την μεταφορά τους σε ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας.

Σε όλα τα προσφυγόπουλα διενεργήθηκε τεστ κορωνοϊού, πριν από την αναχώρησή τους από τη Λέσβο και για προληπτικούς λόγους, οι δομές στις οποίες έχουν εγκατασταθεί έχουν τεθεί σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου συνόδευσε τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο και δη των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Συγκεκριμένα περισσότεροι από 800 παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί σε χώρες της Ευρώπης. Τόσο η υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής μετεγκαταστάσης σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ όσο και η αύξηση των θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα, επέτρεψαν τη μεταφορά των 800 και πλέον ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τους προηγούμενους μήνες. Αυτή η συστηματική προσπάθεια ήταν που κατέστησε εφικτό να μεταφερθούν τις τελευταίες ώρες και οι υπόλοιποι ασυνόδευτοι ανήλικοι που είχαν παραμείνει στη Μόρια, σε ασφαλείς δομές στην ενδοχώρα.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά, η συντονισμένη αντίδραση των ανθρώπων στο πεδίο, είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν και να προστατευτούν όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε χώρο εκτός του ΚΥΤ στον οποίο τους παρασχέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ο μηχανισμός που είχε αναπτυχθεί κατά το προηγούμενο διάστημα για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, κινητοποιήθηκε και σε αυτήν την περίπτωση και έτσι με συντονισμένες ενέργειες οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε εντός λίγων ωρών, η μεταφορά αυτών που είχαν παραμείνει στη Μόρια, τηρώντας παράλληλα όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments