Ελλάδα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μόρια: «Όχι» σε νέα δομή στη Λέσβο

Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μόρια: «Όχι» σε νέα δομή στη Λέσβο
Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μόρια: Η γνωστή ανθρωπιστική Οργάνωση τίθεται ενάντια στη δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο. «Οι φωτιές των προηγούμενων ημερών στη Μόρια και η ολοκληρωτική καταστροφή του καταυλισμού, αποτελούν την μεγαλύτερη απόδειξη αποτυχίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών», τονίζουν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαφωνούν με τη δημιουργία νέας δομής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη Λέσβο. Περιγράφουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ως εφιάλτη, ενώ τονίζουν ότι η εικόνα δεν πρόκειται να βελτιωθεί με τη δημιουργία νέου καταυλισμού.

«Οι φωτιές των προηγούμενων ημερών στη Μόρια και η ολοκληρωτική καταστροφή του καταυλισμού, αποτελούν την μεγαλύτερη απόδειξη αποτυχίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η γνωστή ανθρωπιστική Οργάνωση αναφερόμενη στις εικόνες από το νησί της Λέσβου με τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιβίωσαν σε άθλιες συνθήκες, αρρώστησαν, ταλαιπωρήθηκαν και είδαν τα δικαιώματά τους να καταπατούνται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, αναζητούν ακόμη καταφύγιο αντιμετωπίζοντας έναν νέο κύκλο ταλαιπωρίας.

«Η δημιουργία ενός νέου καταυλισμού και ενός συστήματος που θα παγιδεύσει ανθρώπους επ’ αόριστον δείχνει την επιμονή στα ίδια λάθη που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή. Η άμεση εκκένωση και μεταφορά των ανθρώπων είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το χάος και να μην επαναληφθεί ξανά» τονίζει η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Οι συνθήκες διαβίωσης δεν ανταποκρίνονταν ούτε πριν ούτε τώρα στα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας για την πρόληψη της μετάδοσης της COVID-19. Είμαστε σαφείς: η Μόρια δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ ξανά και τίποτα παρόμοιο δεν πρέπει να χτιστεί στις στάχτες της».

Υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς που προέρχονται από τη Μόρια

Όλες αυτές τις μέρες, προσθέτει, δεχόμαστε τόσο στην κλινική μας στη Μόρια όσο και στη δεύτερη κλινική επείγουσας παρέμβασης, εκατοντάδες ασθενείς μεταξύ των οποίων βρέφη λίγων ημερών που έχουν εισπνεύσει καπνό και δακρυγόνα και γυναίκες που δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν από πέτρες.

«Οι ομάδες μας φροντίζουν ευάλωτους ανθρώπους που ζουν κυριολεκτικά στην άκρη του δρόμου με περιορισμένη πρόσβαση σε φαγητό και νερό και παροχή βασικής ιατρικής φροντίδας μόνο από οργανώσεις εν μέσω πανδημίας. Η τιμωρητική διάθεση, η αντιμεταναστευτική ρητορική και η μετάθεση ευθυνών πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Η έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να επισκιάσει την έλλειψη πολιτικής βούλησης και τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν την ανοικοδόμηση του συστήματος που προκάλεσε αυτή την κρίση.

Η επιμονή των ελληνικών αρχών να κρατήσει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά με οποιοδήποτε κόστος, σχεδόν να τους τιμωρήσει συλλογικά για τις πυρκαγιές, είναι τουλάχιστον καταστροφική» συμπληρώνει η Χριστίνα Ψαρρά. Η υποδοχή ανθρώπων, κυρίως οικογενειών, οι οποίοι αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια και ασφάλεια, είναι απολύτως διαχειρίσιμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η μεταφορά μερικών εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων σε λίγες χώρες της Ευρώπης δεν είναι αρκετή, σημειώνει ακόμη.

«Θα συνεχίσουμε να ζητάμε τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών. Οι πολιτικές αποτροπής δεν θα σταματήσουν ανθρώπους που αναζητούν διεθνή προστασία. Σήμερα δεν υπάρχει προσφυγική ή μεταναστευτική κρίση. Υπήρχε πάντοτε μια ευρωπαϊκή κρίση υποδοχής και ένα συνολικά ανεπαρκές σύστημα ασύλου. Αξιοπρεπείς λύσεις είναι εφικτές. Ήρθε η ώρα τα κράτη της Ε.Ε. να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη μετανάστευση ως μέσο για βραχυπρόθεσμους πολιτικούς υπολογισμούς. Ως εδώ.» καταλήγει η Χριστίνα Ψαρρά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές:

  • Να εγκαταλείψουν την πρακτική των απάνθρωπων συστημάτων κράτησης και εγκλωβισμού ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.Να προχωρήσουν στην άμεση μεταφορά των ευάλωτων ομάδων και ατόμων που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης.
  • Να διασφαλίσουν τη σταδιακή μεταφορά του συνόλου του πληθυσμού των αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε ασφαλή και αξιοπρεπή καταλύματα στην ενδοχώρα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Να διασφαλίσουν τον επιμερισμό των ευθυνών τόσο για τη διαδικασία ασύλου όσο και για την υποδοχή και εγκατάσταση του πληθυσμού σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
  • Να υιοθετήσουν στρατηγικές προστασίας της δημόσιας υγείας και όχι διακριτικής μεταχείρισης του προσφυγικού πληθυσμού εν μέσω της πανδημίας.
  • Δεν χωράει άλλη καθυστέρηση. Πρέπει να δοθούν άμεσα αξιοπρεπείς λύσεις και να προκριθεί η προστασία της υγείας και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που αιτούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Η πολιτική που εγκλωβίζει τους ανθρώπους σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments