Διεθνή

Brexit: Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για μονομερή αναθεώρηση της Συμφωνίας Αποχώρησης

Brexit: Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για μονομερή αναθεώρηση της Συμφωνίας Αποχώρησης
Brexit: Το «πράσινο» φως για την αναθεώρηση ορισμένων όρων της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στη βρετανική κυβέρνηση η Βουλή.

Την ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου βάση του οποίου το Λονδίνο θα αποκτήσει το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς ορισμένους από τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση κέρδισε χθες, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς (Internal Market bill) εγκρίθηκε με 340 ψήφους υπέρ έναντι 263 κατά.

Πλέον τίθεται στο στάδιο επιτροπής, με την πιο επίμαχη μέρα να αναμένεται μετά από μια εβδομάδα, όταν οι βουλευτές θα συζητήσουν για το αν το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την εφαρμογή των πιο αμφισβητούμενων τμημάτων του νομοσχεδίου. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «απειλεί να επιβάλει τελωνειακούς φραγμούς στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου». Παράλληλα, προέτρεψε τους βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο νόμου περί Εσωτερικής Αγοράς, μολονότι η κυβέρνησή του παραδέχεται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση τον κατηγορεί πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταρρακώνει τη φήμη της χώρας. Ακόμη και οι πρώην πρωθυπουργοί Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Τερέζα Μέι έχουν το έχουν επικρίνει.

Σημειώνεται πως η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο έχει βυθίσει και πάλι την διαδικασία του Brexit σε κρίση, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου. Η Ένωση έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit άνευ συμφωνίας, ενώ το Λονδίνο απέρριψε το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για την απόσυρση τμημάτων του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι στόχος του νομοσχεδίου, στο οποίο αναφέρεται απεριφράστως ότι είναι πιθανόν να περιλαμβάνει ασυμφωνίες με ορισμένους διεθνείς κανόνες, είναι η αποκατάσταση ασαφειών για την περίπτωση αποτυχίας των εμπορικών διαπραγματεύσεων. «Η ύπαρξη μίας πολιτικής ασφάλειας μου φαίνεται σωστό», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Κιτ Μόλτχαουζ. Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν πως πιστεύουν ότι το Λονδίνο παίζει ένα είδος παιγνίου της κότας, απειλώντας με κατάρρευση των εμπορικών συνομιλιών είτε για να πάρει ό,τι επιδιώκει είτε για να αποχωρήσει από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της δηλώνει πως δεν μπορεί να εμπιστευθεί όσους παραβιάζουν συμφωνίες και ότι, αν το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί, δεν θα υπάρξει καμία εμπορική συμφωνία, αφήνοντας στον αέρα τα πάντα, από τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι τα είδη διατροφής. «Απομακρυνθείτε από το χείλος του γκρεμού, αποκαταστήστε την εμπιστοσύνη και τηρήστε τον λόγο σας», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, Τόμας Μπερν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments