Ελλάδα

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Τετάρτη 16/09/2020

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Τετάρτη 16/09/2020
Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα: Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν είναι 312!

Συνεχίζει την επέλασή του ο φονικός ιός και στη χώρα μας με μία νέα «έκρηξη» κρουσμάτων.  Συγκεκριμένα τις τελευταίες 24 ώρες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 312 εκ των οποίων τα 22  εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 14041 και οι νεκροί -όπως θα δείτε και στο παρακάτω Infographic– έφτασαν τους 316.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 312 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14041, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

2462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 316 θανάτους συνολικά στη χώρα. 118 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δεν απέκλεισε ένα δεύτερο Lockdown ο Στέλιος Πέτσας

Μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάμε σε ένα δεύτερο Lockdown. Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα έχουν μείνει σταθερά ανεβασμένα κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα μέτρα από το πρωί της Τετάρτης. Φυσικά αν τα πράγματα δεν καλυτερεύσουν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μπορεί λοιπόν στο παρελθόν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός ολικού Lockdown, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο είναι και πάλι στο τραπέζι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Επίσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα δυστάσει να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας. «Πιο πολύ μας ανησυχεί η έκρηξη στα κρούσματα. Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα». Φυσικά πάντα το χειρότερο σενάριο που υπάρχει είναι μια δεύτερη καραντίνα.

“Δεν βάζουμε στη ζυγαριά τις ανθρώπινες ζωές”

Είναι κοινό μυστικό ότι η Ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να αντέξει ένα δεύτερο Lockdow, ήδη οι επιπτώσεις του πρώτου κύματος έχουν φανεί. Ωστόσο ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα βάλει στη ζυγαριά τις ανθρώπινες ζωές και την δημόσια υγεία. Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μπούμε σε δεύτερη καραντίνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: “δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει πως δεν μπαίνει σε ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής”.

Βέβαια στη συνέχεια τόνισε ότι “δεν είμαστε εκεί αυτή τη στιγμή, έχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι”. Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής του SMS για την μετακίνηση των πολιτών ο Στέλιος Πέτσας συμβούλεψε να μην προτρέχουμε. Τέλος τόνισε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να είμαστε πιο μπροστά από την καμπύλη των κρουσμάτων και πρόσθεσε ότι τα νέα μέτρα, ειδικά στην Αττική, ελήφθησαν μετά την ανησυχία που προκάλεσαν τα δεδομένα και ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων σε Γαλλία και Ισραήλ.

Τα μέτρα για την Αττική από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου είναι τα έξης:

  • Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
  • Σε ό,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
  • Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
  • Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων), όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
  • Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
  • Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10.00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Για όλα τα μέτρα που έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του Covid-19 και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δε συμμορφώνονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments