Ελλάδα

Κακοκαιρία Ιανός: Σάρωσε την Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία – Πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας

Κακοκαιρία Ιανός: Σάρωσε την Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία – Πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας
Κακοκαιρία Ιανός: Ο μεσογειακός κυκλώνας «χτύπησε» άσχημα τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία.

Προς τα νότια, κεντρικά και ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ήδη καταγράφονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, κινείται ο Ιανός. Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, ενώ κινδύνευσαν άνθρωποι. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο και σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία.

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα

Τι αναφέρει το Meteo

«Καθώς ο Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ στροβιλίζεται κοντά στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας το απόγευμα της Παρασκευής 18/09 και κινείται αργά νότια, στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας καταγράφονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.

Δορυφορικές εκτιμήσεις από δεδομένα που λαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνουν ότι σε πολλές περιοχές σημειώνονται ραγδαιότητες βροχόπτωσης άνω των 50 χιλιοστών ανά ώρα (Χάρτης 1). Επιπρόσθετα, το πυκνό δίκτυο των 360 επίγειων μετεωρολογικών μας σταθμών καταγράφει ημερήσια ύψη βροχής άνω των 140 mm μέχρι τις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής 18/09 (Χάρτης 2). Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένονται πολύ ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις και σε νοτιότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Αν. Πελ/νησου. Και στην Αττική από τις βραδινές ώρες αναμένονται κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού».

Επιπρόσθετα, το δίκτυο των 360 επίγειων μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου κατέγραφε ημερήσια ύψη βροχής άνω των 140 χιλιοστών μέχρι τις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

«Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα».

Κόπηκε στα δύο η εθνική οδός Λαμίας – Καρπενησίου

Μετά το πλημμυρισμένο οδόστρωμα, ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου με την υποχώρηση της γέφυρας στο ύψος του Παλιουρίου Καστρίου. Από τον μεγάλο όγκο νερού υποχώρησε μεγάλο κομμάτι που ουσιαστικά έκοψε την εθνική οδό στα δύο. Εξάλλου, από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία στο ύψος της διασταύρωσης Λουτρών Υπάτης.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της 7ης ΕΜΑΚ για 4 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί τις πρώτες απογευματινές ώρες σε σήραγγα εργοταξίου του Ε65 (μετά από κατολίσθηση που υπήρξε λόγω της έντονης βροχόπτωσης) πάνω από την Στύρφακα.

Σύμφωνα με το lamianow, άρμα της 7ης ΕΜΑΚ έσπευσε στο σημείο και αφού τους παρέλαβε τους κατέβασε σε ασφαλές σημείο προκειμένου να γυρίσουν στα σπίτια τους. Το θετικό είναι πως δεν είχαν εγκλωβιστεί στο κομμάτι της σήραγγας που είχε το νερό και επίσης δεν είχαν τραυματιστεί.

Μεγάλα προβλήματα στη Φθιώτιδα – Απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι

Γενικά πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ύψος του Τυροκομείου «Ρούμελη». Επίσης το Γραμμενόρεμα έχει καταστρέψει το δρόμο στο Τρίλοφο το οποίο δεν δύναται να προσεγγιστεί ούτε με JCB. Στο Τρίλοφο μάλιστα τα ορμητικά νερά πέρασαν μέσα από τη «Μαγδάρα» τον χώρο που προοριζόταν πριν μερικά χρόνια για ΧΥΤΥ με ολοκληρωμένη μελέτη καταλληλότητας. Γενικά, η κακοκαιρία φαίνεται ότι έπληξε όλη την κορυφογραμμή από το Τρίλοφο μέχρι τη Στύρφακα με τα δύο ενεργά ρέματα να κάνουν για μία ακόμη φορά τη μεγάλη ζημιά.

Στη Γραμμένη, σύμφωνα με το LamiaReport, καταστράφηκε γεώτρηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τρία κατεστραμμένα μαντριά. Πιο κάτω, βλέπετε τον ορμητικό χείμαρρο στη Γραμμένη να έχει παρασύρει μελίσσια.

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα από το Λιανοκλάδι όπου το ύψος του νερού σε αρκετά σημεία του δρόμου έφτασε στο ένα μέτρο. Δεκάδες εγκλωβισμένοι σε οχήματα αλλά και στα σπίτια τους πολλοί κάτοικοι της περιοχής με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία να δίνουν μάχη με το νερό και τον χρόνο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Διεκόπη η κυκλοφορία στο ύψος του Αγίου Στεφάνου

Ούτε η Βόρεια Φθιώτιδα έχει μείνει εκτός κακοκαιρίας. Ο δρόμος από Ξυνιάδα για Ε65 είναι κλειστός από την τροχαία λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έχει πέσει στο οδόστρωμα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το lamianow με τον δήμαρχο Δομοκού, ο Μπάμπης Λιόλιος ενημέρωσε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη στον Άγιο Στέφανο όπου επιχειρούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δομοκού και παραμένουν στις επάλξεις για το εξελισσόμενο κύμα κακοκαιρίας.

«Ι.Χ δεν μπορούν να περάσουν. Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία γιατί έχει αρκετό νερό στο σημείο αλλά και μέσα στον Άγιο Στέφανο. H ένταση της βροχής είναι πολύ μεγάλη αυτή την στιγμή. Παραμένουμε στις επάλξεις αφού η ενημέρωση που έχουμε είναι πως τις επόμενες ώρες το κύμα κακοκαιρίας θα είναι επίσης έντονο», σημείωσε ο κ. Λιόλιος.

Ο Ιανός έφτασε και στην Καρδίτσα. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι. Σύμφωνα με το KarditsaLive.Net, λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα η γέφυρα δεν άντεξε.

Δείτε ρεπορτάζ για την κακοκαιρία στις παραπάνω περιοχές

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments