Αθλητισμός

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Στην κορυφή του ΝΒΑ το παιδί από τα Σεπόλια

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Στην κορυφή του ΝΒΑ το παιδί από τα Σεπόλια
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Για δεύτερη συνεχή χρονιά MVP.

Ακόμη μια διάκριση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο έρχεται να συμπληρώσει τις σελίδες του βιβλίου της μπασκετικής του ζωής, κάνοντας υπερήφανους εκατομμύρια Έλληνες μπασκετόφιλους και όχι μόνο. Μέχρι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του έδωσε τα συγχαρητήριά του για τον back to back MVP του ΝΒΑ. Παρόλο που η ομάδα του Greek Freak Μιλγουόκι Μπάκς αποκλείστηκαν και δεν προχώρησαν στην κούρσα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πραγματοποίησε πολύ καλές επιδόσεις, παρά τις αλλαγές που ήρθαν λόγο κορωνοϊού και κατάφερε να ψηφιστεί ως ο πολυτιμότερος παίκτης.

Και μάλιστα κατάφερε σε ατομικό επίπεδο να γράψει ιστορία μπαίνοντας  σε ένα ξεχωριστό «κλαμπ» του NBA με παίκτες που κατάκτησαν το βραβείο του MVP και του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς στην ίδια σεζόν. Στο συγκεκριμένο «κλαμπ» υπήρχαν μόνο δύο παίκτες. Ο GOAT Μάικλ Τζόρνταν και ο Χακίμ Ολάζουον. Με τον Αντετοκούνμπο η παρέα πλέον μεγάλωσε καθώς έγινε ο τρίτος παίκτης στην ιστορία που καταφέρνει ένα τέτοιο επίτευγμα.

Πλέον αυτό που μένει στο Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος για το οποίο παλεύει τόσα χρόνια. Με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο έχει δείξει, όπως θεωρούν πολλοί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ότι θα παραμείνει στους Μιλγουόκι, θα ανανεώσει το συμβόλαιό του και μάλιστα θα λάβει το max συμβόλαιο με το αστρονομικό ποσό των 255 εκατομμυρίων για πέντε χρόνια. Δεν τα λες καθόλου λίγα για το παιδί από τα Σεπόλια, το οποίο πριν από αρκετά χρόνια πάσχιζε να βρει τροφή για εκείνον και την οικογένειά του πουλώντας cd και γυαλιά στο δρόμο.

Γιατί ούτε ο ίδιος δεν ξεχνά από που ξεκίνησε για να καταφέρει σήμερα να μιλά όλος το κόσμος για εκείνον, ενώ από τα χέρια του να ρέει το “χρυσάφι” άφθονο. Mέσα δεκαετίας του ’90 και σ’ ένα μικρό δυάρι στα Σεπόλια ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, είχαν αφήσει την πατρίδα τους τη Νιγηρία μαζί και τον τρίχρονο γιο τους τον Φρανσις. Στις αρχές του 1992 και μετά από μια επίπονη περιπλάνηση που περιελάμβανε τρεις Ηπείρους, είχαν καταλήξει στην Ελλάδα. Η ζωή δεν ήταν εύκολη καθώς μετά βίας μάζευαν τα 150 χιλιάρικα (τότε) δραχμές του ενοικίου κάθε μήνα και ακόμη πιο δύσκολα είχαν κάθε μεσημέρι φαγητό στο τραπέζι τους.

Ο πατέρας του Γιάννη Αντετοκούνμπο προσπαθούσε να φέρει το μεροκάματο στο σπίτι είτε δουλεύοντας σε οικοδομή, είτε πουλώντας διάφορα μικροπράγματα είτε κάνοντας μικρές χειροτεχνικές δουλειές. Το λιγοστό εισόδημα που «έμπαινε» κάθε μέρα στο σπίτι είχε ως αποτέλεσμα η οικογένεια να αλλάξει ουκ ολίγες φορές στέγη. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήρθε στον κόσμο όταν η Βερόνικα και ο Τσαρλς έμεναν σε ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα με δύο δωμάτια στα Σεπόλια, όπου στο ένα δωμάτιο κοιμόντουσαν οι γονείς και στο άλλο τα τρία μέχρι τότε αδέλφια.

Μετά το Γιάννη ήλθε και ο Κώστας και αργότερα ο Αλέξανδρος και παρά τα πολλά προβλήματα, κάθε φορά μόνο ευγνωμοσύνη και ευτυχία ένιωθαν οι γονείς του. Και κάπου τότε μπήκε στην ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο το μπάσκετ. Ο Σπύρος Βελλινιάτης είναι ο άνθρωπος που εκείνη την ημέρα του Πάσχα του 2006 είδε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να παίζει μαζί με τα αδέλφια του. Τα παιδιά έτρεχαν πάνω κάτω στο ανοιχτό γηπεδάκι του Τρίτωνα στα Σεπόλια. Όταν τον παρατήρησε ο προπονητής , που του άλλαξε τη ζωή. Πρώτα στον Τρίτωνα και στη συνέχεια στον Φιλαθλητικό.

Ο Σπύρος Βελληνιάτης, από την πρώτη στιγμή είχε καταλάβει πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι, καθώς μόνο και μόνο τα νούμερα μιλούσαν από μόνα τους. «Ανοιγμα χεριών 221 εκατοστά, παλάμη 26 και ειδική παραγγελία το 50 νούμερο παπούτσι». Οι άνθρωποι τότε του Φιλαθλητικού και οι coaches είχαν βοηθήσει μάλιστα όχι μόνο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και την οικογένειά του, η οποία απέκτησε σταθερό εισόδημα, ενώ η Βερόνικα από την πλευρά της βρήκε σταθερή δουλειά.

Το καλοκαίρι του 2013 ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο έζησαν την πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής τους. Ο 18χρονος τότε Γιάννης επελέγη στο Νο. 15 του draft του ΝΒΑ από τους Μπακς και η μοίρα της οικογένειας άλλαξε ολοκληρωτικά. Όλοι μετακόμισαν στο Μιλγουόκι, για να βρίσκονται δίπλα στο μέλος της οικογένειας που άνοιγε τα «φτερά» του στο «μαγικό» πρωτάθλημα του κόσμου. Η δύσκολη περίοδος για την οικογένεια Αντετοκούνμπο που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί σε μερικές σειρές είχε τελειώσει.

Antetokounbros

Από το καλοκαίρι του 2016, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μαζί με τον αδερφό του Θανάση δραστηριοποιούνται με την διοργάνωση των Antetokounbros, η οποία αποτελείται από αγώνες επίδειξης και φιλικά παιχνίδια στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της καλαθοσφαίρισης και της ευρύτερης αθλητικής άμιλλας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Το 2016, περιελάμβανε αγώνες επίδειξης στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην περιοχή των Σεπολίων στην Αθήνα. Το 2017, περιελάμβανε 2 φιλικούς αγώνες στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στην Θεσσαλονίκη και στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα, εναντίον της εθνικής ομάδας αντρών του 2005, η οποία υπήρξε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ευρωμπάσκετ του 2005, καθώς και είχε καταταγεί 2η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006. Το 2018, διοργανώθηκε μαραθώνιος 5 χλμ στην Αθήνα με την ονομασία Antetokounbros 5K run, με τη διαδρομή να είναι από τα Σεπόλια έως το Καλλιμάρμαρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments