Οικονομία

Χρηματιστήρια πτώση: Απότομη υποχώρηση μετοχών στη Wall Street – Κρίση παντού λόγω πανδημίας και σκανδάλων

Χρηματιστήρια πτώση: Απότομη υποχώρηση μετοχών στη Wall Street – Κρίση παντού λόγω πανδημίας και σκανδάλων
Χρηματιστήρια πτώση: Σε υποχώρηση οι μετοχές σε όλον τον κόσμο εξαιτίας του φόβου του λοκντάουν και της αποκαλύψεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις μεγάλες τράπεζες.

Ο φόβος για νέο λοκντάουν λόγω κορωνοϊού αλλά και η οσμή σκανδάλων πάνω από τα χρηματστήρια όλου του πλανήτη, οδήγησε σε απότομη υποχώρηση των μετοχών. Η νευρικότητα που δείχνουν οι επενδυτές στην πιθανότητα να ξανακλείσει η οικονομία παίζει σίγουρα ρόλο, όπως και αποκάλυψη για βρώμικες διαδρομές δισεκατομμυρίων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη. Δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες για την τέλεια καταιγίδα για τους επενδυτές.

Και στην Αθήνα ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση 4,29%, με τις τράπεζες να πέφτουν κατά 6,2%.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 837 μονάδες, ή -3,03%. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά -2,52%, ενώ ο Nasdaq Composite χάνει 2,32% της αξίας του. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες.

Μετά το άνοιγμα της Wall Street η υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επιταχύνεται:

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε διευρυμένες απώλειες που έφτασαν το -2,85% από το πρωί αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 2,62%.

Αυτή την ώρα οι απώλειες του DAX στη Φρανκφούρτη είναι στο -3,53% ενώ ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο χάνει 3,09%, ανάλογη πτώση -3,02% και για το γαλλικό δείκτη CAC.

Τα διεθνή νέα οδήγησαν σε άσχημη μέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο ήδη ζοφερό κλίμα από τα αυξανόμενα κρούσματα και τα lockdowns που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο επί του παρόντος, ήρθαν να προστεθούν τα δημοσιεύματα ότι μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες όπως οι HSBC, Standard Chattered, Deutsche Bank και JP Morgan, έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διακίνησης παράνομου και ύποπτου χρήματος αξίας τρισ. δολαρίων. Αναπόφευκτα τα δημοσιεύματα αυτά πυροδότησαν ένα sell-off στις τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο, ένα sell-off που συμπαρέσυρε χρηματιστήρια και μετοχές σε πολύμηνα χαμηλά.

Στα εντός της Λεωφόρου Αθηνών ο Γενικός Δείκτης με νύχια και με δόντια κατάφερε να διατηρηθεί οριακά πάνω από τις 630 μονάδες, κλείνοντας στις 630,32 μονάδες μετά από απώλειες 4,29%, με χαμηλό ημέρας το κλείσιμό του και υψηλό τις 653,89 μονάδες. Ο τζίρος για λίγο επίσης δεν άγγιξε τα 50 εκατ. ευρώ (49,74 εκατ. ευρώ), με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 37,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,4 εκατ. τεμάχια αφορούσαν σε συναλλαγές τραπεζικών μετοχών.

Οι μετοχές των τραπεζών μαζί με ορισμένες δεικτοβαρείς ήταν τα βαρίδια της σημερινής συνεδρίασης, με αυτές των Aegean και Βιοχάλκο να παρουσιάζουν τη χειρότερη σημερινή εικόνα από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (8,60% και 8,18% αντίστοιχα), ακολουθούμενες από τη μετοχή της Alpha Bank η οποία απώλεσε 7,20%. Από τις τραπεζικές μετοχές ακολούθησε αυτή της Πειραιώς με πτώση 6,42%, της Eurobank με 6,21% και της Εθνικής 5,13%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments