Πολιτική

Συμφωνία με Βόρεια Μακεδονία: Πονοκέφαλος για τη ΝΔ η κύρωσή της στη Βουλή

Συμφωνία με Βόρεια Μακεδονία: Πονοκέφαλος για τη ΝΔ η κύρωσή της στη Βουλή
Συμφωνία με Βόρεια Μακεδονία: Η διαδικασία της κύρωσης της από τη Βουλή δημιουργεί μπελάδες στην κυβέρνηση, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία εκμεταλλευόμενος τις αντιφάσεις στην πολιτική της ΝΔ σήμερα και πριν από δύο χρόνια.

Πλησιάζει η ώρα που θα έρθουν στη Βουλή για κύρωση τα τρία νέα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που αναμένεται να ταράξει τα πολιτικά νερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να «σηκώσει» το θέμα ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία, επιδιώκοντας ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο κ. Τσίπρας, τα μνημόνια συνεργασίας είναι συνέχεια της συμφωνίας των Πρεσπών, που η ΝΔ σαν αντιπολίτευση είχε πολεμήσει και στο κοινοβούλιο αλλά και στους δρόμους με συλλαλητήρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο να κληθούν οι βουλευτές της ΝΔ να πάρουν θέση για το θέμα, θυμίζοντας «τη διχαστική ρητορική περί προδοτών, τα λαϊκά δικαστήρια, τις «επισκέψεις» σε σπίτια υπουργών και βουλευτών και τις επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία μνημόνια που θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή αφορούν:

  • Την «Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης»
  • Την « Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία»
  • Την «Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» από ελληνικά αεροσκάφη»

Η στάση του Αντώνη Σαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το flash.gr, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να μην υπερψηφίσει τα σχετικά κείμενα στη Βουλή. Πέρα όμως από τον προβληματισμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για τη στάση που θα τηρήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αλλά και βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας που είχαν βγει στα «κάγκελα» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει ακόμα ένα αγκάθι. Ποιος θα είναι ο εισηγητής εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς δεν υπάρχουν πρόθυμοι. Κι εκτός των άλλων πρέπει να είναι πρόσωπο που στο παρελθόν δεν έχει κάνει δηλώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την αντιπολίτευση.

Αλέξης Τσίπρας: αναμένω 158 συγγνώμες

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, αναμένοντας «158 συγγνώμες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά,» είπε.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών όταν κλήθηκε να την υπογράψει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι «ήταν από τις λίγες στιγμές που ένας πολιτικός αναμετράται με την ιστορία… Και σε αυτή την περίπτωση ήλθε πολύ σύντομα.» Διέψευσε ότι υπήρξε κάποια συναλλαγή για την Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά του και πρόσθεσε: «Υπήρξε όμως συναλλαγή του κ. Μητσοτάκη, αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments