Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει τυχόν παρενέργειες του σκευάσματος

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει τυχόν παρενέργειες του σκευάσματος
Εμβόλιο AstraZeneca: Τι προβλέπει η συμφωνία των δύο πλευρών.

Αναγκασμένα να πληρώσουν τις διεκδικήσεις, πάνω από ένα συμφωνημένο όριο, εναντίον της AstraZeneca για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, είναι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Η συμφωνία της Ένωσης και της AstraZeneca προβλέπει διαφορετικούς όρους από εκείνη με τη Sanofi”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, “η AstraZeneca έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια εμπιστευτική συμφωνία, στην οποία οφείλεται η χαμηλή τιμή που ζήτησε για το εμβόλιό της η βρετανική φαρμακοβιομηχανία”, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, που αρνήθηκε να κατανομασθεί, και εξήγησε: «Αν μια εταιρεία ζητήσει υψηλότερη τιμή, δεν δίνουμε τους ίδιους όρους».

Διευκρινίζεται πως η εμφάνιση απροσδόκητων παρενεργειών αφού ένα φάρμακο έχει λάβει κανονιστική έγκριση είναι σπάνια, όμως η ταχύτητα με την οποία επιδιώκεται η παραγωγή ενός εμβολίου αυξάνει τους κινδύνους για απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η συμφωνία με την AstraZeneca, η οποία μεταθέτει στους φορολογουμένους κάποιους από τους κινδύνους που περιλαμβάνουν η ανάπτυξη και η διάθεση ενός εμβολίου, επιτεύχθηκε τον Αύγουστο και οι διατάξεις της περί ευθύνης δεν είχαν αναφερθεί μέχρι τώρα. Βάσει της συμφωνίας, η AstraZeneca θα πληρώσει τα νομικά κόστη μέχρι ένα ορισμένο όριο, δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να επεκταθεί στο πώς θα μοιραστούν τα κόστη οι μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή στο ποιο θα είναι το όριο αυτό.

Η οικονομική ασπίδα θα καλύπτει τόσο τα νομικά κόστη όσο και ενδεχόμενες αποζημιώσεις, οι οποίες είναι πιο σπάνιες, όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερη δαπάνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Σε αντάλλαγμα για την υψηλότερη τιμή που ζήτησε για το εμβόλιό της, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, η οποία εργάζεται με εταίρο την GlaxoSmithKline, δεν έλαβε κάποια αποποίηση ευθύνης.

Εκπρόσωποι της AstraZeneca, της Sanofi και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις προβλέψεις της συμφωνίας. Όταν ερωτήθηκε για τη σχετικά χαμηλή τιμή που ζητάει η AstraZeneca, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να διανείμει ευρέως το εμβόλιο και να μην αποκομίσει κέρδη απ’ αυτό στη διάρκεια της πανδημίας. Βάσει της συμφωνίας με την AstraZeneca, οι χώρες της Ένωσης έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν 2,5 ευρώ τη δόση, ενώ η Sanofi έχει διαπραγματευθεί μια τιμή γύρω στα 10 ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments