Ελλάδα

Αιτούντες άσυλο: Στο Λαύριο σήμερα το Blue Star Chios με 700 πρόσφυγες και μετανάστες

Αιτούντες άσυλο: Στο Λαύριο σήμερα το Blue Star Chios με 700 πρόσφυγες και μετανάστες
Αιτούντες άσυλο: Στο λιμάνι του Λαυρίου θα καταπλεύσει μέσα στην ημέρα τοεπιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Λαυρίου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Chios, μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες από έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στο πλοίο έχουν επιβιβαστεί 724 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, 63 από το νησί της Χίου και 39 από τη Σάμο. Το Blue Star Chios θα παραλάβει πρόσφυγες και μετανάστες από Κω και από Λέρο και στη συνέχεια θα καταπλεύσει στο Λαύριο.

Με την άφιξή τους όλοι τους θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας, που λειτουργούν μέσω του προγράμματος HΕLIOS, σε συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι να μετακινηθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας μόνο από τη Μυτιλήνη συνολικά 2.500 άτομα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Το νησί θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα»

Υπενθυμίζεται, πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει ήδη προαναγγείλει την μεταφορών όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου, στην ηπειρωτική χώρα. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον Guardian ο υπουργός δεσμεύθηκε, τις προηγούμενες ημέρες πως θα επιταχυνθούν τα σχέδια για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας.

«Θα φύγουν όλοι. Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα εδώ, προβλέπω ότι οι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν υποφέρει πολλά. Έδειξαν πολλή υπομονή», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ.

Στη συνέχεια, ο υπουργός πρόσθεσε ότι περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο είναι Αφγανοί, στους οποίους θα αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα και θα τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, με τα οποία μπορούν να πάνε σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έως και τρεις μήνες. Ακόμη, χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από τη Μόρια. «Είναι πολύ γενναιόδωρη, πολύ γενναία κίνηση», σχολίασε και πρόσθεσε:«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα αναφορικά με το θέμα αυτό, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να δουν πώς προστατεύουμε τα σύνορα της Ένωσης και έχουμε μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις ροές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments