Πολιτική

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας
Ελληνοτουρκικά: Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είχαν ευτυχές αποτέλεσμα. Δημιουργείται μηχανισμός αποτροπής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης και αποτροπής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δείτε την ανάρτηση Στόλτενμπεργκ

Στο επίσημο site του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι: «Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εγκαθιδρύθηκε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ένας αμοιβαίος μηχανισμός αποφυγής της σύγκρουσης (de-confliction mechanism). Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διευκολύνει την αποφυγή της σύγκρουσης στη θάλασσα ή τον αέρα.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, πάντα, οι τεχνικές συνομιλίες άρχισαν στις αρχές Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έκανε επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ σχολιάζοντας την επιτυχία των συνομιλιών ανέφερε: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας δίνει χώρο στη διπλωματία για την επίλυση των διαφορών. Μηχανισμός που είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ στο σάιτ του έχει ως πρώτο θέμα την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες

Να σημειώσουμε ότι σε εξέλιξη είναι και η Ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα συζητήσει και για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις πριν την έναρξη της διαδικασίας. «Η Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός, «καλείται να αποφασίσει με θάρρος και ειλικρίνεια τις είδους σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία. Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν παραβιάζει μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά θίγει τα συμφέροντα ολόκληρης την Ευρώπης στη Μεσόγειο». «Δυο είναι, πλέον, οι δρόμοι απέναντι στην Τουρκία. Ο ένας του διαλόγου και της διπλωματίας. Ο άλλος είναι η κλιμακούμενη ένταση που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο. Να το κάνει με συνέπεια» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments