Ελλάδα

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid – 19 σήμερα Παρασκευή 02/10/2020

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid – 19 σήμερα Παρασκευή 02/10/2020
Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα: Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν είναι 460!

Νέο αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τις τελευταίες 24 ώρες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 460 εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 19346 και οι νεκροί – όπως θα δείτε και στο παρακάτω Infographic– έφτασαν τους  398 καθώς σημειώθηκαν πέντε νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Αν δεν παρθούν μέτρα, θα έχουμε 2 χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα»

Τον κίνδυνο να ξεφύγουν τα νούμερα των κρουσμάτων του κορωνοϊού και να χαθεί κάθε έλεγχος της πανδημίας επισήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. Πρότεινε να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας παντού.

Όπως τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ στο MEGA, «σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου». «Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» εκτίμησε ο ο. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός της νόσου Covid-19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στα 2.000 κάθε ημέρα.

«Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Δείτε τις εκτιμήσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη

Τι γίνεται με τα γηροκομεία και τους ελέγχους

Σε σχέση με τις συνθήκες λειτουργίας των γηροκομείων και των ελέγχων που γίνονται σε αυτά, ο Δημήτρης Καμπανάρος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ηλικιωμένων τόνισε πως «το πρωτόκολλο που έχει δοθεί από τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνει μέτρα προληπτικά, αλλά και μέτρα διαχείρισης ενός κρούσματος, αν εμφανιστεί σε μια μονάδα».

Μια σημαντική πτυχή του προβλήματος, όπως υπογράμμισε ο κ. Καμπανάρος έχει να κάνει με το γεγονός πως εδώ και μήνες έχουν γίνει ελάχιστοι έλεγχοι σε αυτές τις μονάδες. «Έχουν γίνει τεστ μία ή δύο φορές από τον Μάιο, όταν στο εξωτερικό γίνονται δύο κάθε μήνα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. «Τα τεστ αυτά είναι υποχρέωση του κράτους, είναι αδύνατον να κάνουμε με δικούς μας πόρους δύο φορές το μήνα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους», κατέληξε.

«Στις δομές ηλικιωμένων θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί είναι ευαίσθητοι στις ασθένειες, ενώ υπενθύμισε το παράδειγμα της Ιταλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments