Πολιτική

Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: «H EE έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα» – «Είμαστε ικανοποιημένοι»

Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: «H EE έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα» – «Είμαστε ικανοποιημένοι»
Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ δήλωσε ξανά ότι είναι ικανοποιημένος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ξανά ότι είναι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματά της και ότι η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία.

«Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων όπως δήλωσα και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής όπως αποτυπώθηκαν στο κείμενο που έχετε στη διάθεσή σας. Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα, ενότητας, αλληλεγγύης αλλά και αποφασιστικότητας. Και αυτό γιατί ξεκαθάρισε ότι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας κάτι που όλοι μας επιθυμούμε», είπε  αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τη μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες»

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται σε επόμενη παράγραφο ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τη μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Γίνεται σαφέστατη αναφορά στα άρθρα των Συνθηκών, το 29 και το 215. Γνωρίζετε ότι αυτά είναι τα άρθρα που αφορούν τις κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και τα συμφέροντα των κρατών μελών της», σημείωσε. «Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και οι όποιες αποφάσεις εφόσον χρειαστεί αυτές να παρθούν – το απευχόμαστε θέλω να το ξαναπώ – θα παρθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή. Έγινε πολύ εντατική δουλειά από την ελληνική πλευρά και την κυπριακή πλευρά. Το τελικό κείμενο διαφέρει πολύ από το αρχικό που είχε προταθεί. Θεωρώ ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο», εξήγησε στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Υπάρχει θετική αναφορά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Οι διερευνητικές επαφές, είπε, αφορούν ένα ζήτημα και μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Παράλληλα, είπε ότι σήμερα το πρωί έγινε συζήτηση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την ανάγκη να παραμείνουν οι οικονομίες των χωρών – μελών ανοιχτές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Για τον κορωνοϊό είπε, επίσης, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. «Είμαστε μπροστά σε αυτό που αποκαλούμε δεύτερο κύμα. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν αριθμούς χειρότερους από τους δικούς μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η Αττική είπε έχει ακόμα υψηλά νούμερα. Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι αλλαγές που επήλθαν στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων ήταν επιβεβλημένες και η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, κατάφεραν να πείσουν τους εταίρους τους γι’ αυτό. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments