Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Η Yeni Safak κατηγορεί την Αθήνα ότι σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις

Ελληνοτουρκικά: Η Yeni Safak κατηγορεί την Αθήνα ότι σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις
Ελληνοτουρκικά: Για παιχνίδι με τις NAVTEX κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, αλλά πριν να αρχίσουν η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak κατηγορεί την Αθήνα ότι τις σαμποτάρει.

Η τουρκική εφημερίδα σε άρθρο της με τίτλο «Το παιχνίδι της Ελλάδας «Navtex» – Η Αθήνα σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις» παρουσιάζει τις NAVTEX ανοιχτά της Κρήτης ως προκλητική ενέργεια της Ελλάδας που στόχο έχει να σαμποτάρει τον επικείμενο ελληνοτουρκικό διάλογο.

Χρειάζεται να σημειωθεί πως λίγες μόλις ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Άγκυρα εξέδωσε δύο αντι-NAVTEX με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης σε απάντηση της ελληνικής NAVTEX που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας, για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η έκδοση NAVTEX σε μία ευρεία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό -εννοεί τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης- «δεν θα λύσει τα προβλήματα αλλά θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή».

«Η Τουρκία έχει σκοπό την επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου έκανε πολλά βήματα σε αυτό το θέμα και ότι αξιολόγησε να μειώσει το πεδίο εφαρμογής ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων και ακόμη και να καθυστερήσει ορισμένες από αυτές προκειμένου να συμβάλει στη λύση. Απέναντι σε όλα αυτά τα καλοπροαίρετα βήματα της Τουρκίας, η Ελλάδα προσπαθεί να ανατρέψει το τραπέζι του διαλόγου» σημειώνει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Αντίστοιχο άρθρο έχει και το δίκτυο TRT, το οποίο στην ελληνική του έκδοση έχει τίτλο: «Νέα πρόκληση με “NAVTEX” από την Ελλάδα».

«Η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει τ’ απαραίτητα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο, ενώ η Ελλάδα με σκοπό τις εκπαιδεύσεις σκοποβολής σε ευρύ πεδίο στο χώρο ευθύνης της Τουρκίας εξέδωσε δύο νέες NAVTEX. Η Τουρκία έπειτα από αυτή την εξέλιξη εντός του χώρου ευθύνης της για τις σχετικές περιοχές εξέδωσε νέα NAVTEX» αναφέρει το μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments