Πολιτική

Χαρδαλιάς σήμερα: Ενεργοποιείται νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας

Χαρδαλιάς σήμερα: Ενεργοποιείται νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας
Χαρδαλιάς σήμερα: Όλα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην σημερινή ενημέρωση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο μετά τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη στη σημερινή τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

O κ. Χαρδαλιάς είπε πως η χώρα μας τα καταφέρνει καλύτερα απ΄ότι άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί εάν δεν προσέξουμε και δεν ακολουθήσουμε τα μέτρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, υπάρχουν 6.234 ενεργά κρούσματα, 14 σχολικες μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και 114 τμήματα σε σχολεία έχουν κλείσει λόγω κρούσματος.

Η κυβέρνηση θα θέσει ένα πλαίσιο μέτρων για την ασφάλεια στη χώρα μας. Έτσι ενεργοποιούμε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

  •  Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.
  • Επίπεδο δύο, επιτήρησης.
  • Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.
  • Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ινχηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Ο Χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Τι είπε για τα σχολεία

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά. Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

Δείτε εδώ την ενημέρωση:

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 399 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

3122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments