Διεθνή

Προσοχή μην κάνετε αυτό το λάθος με τη μάσκα όταν βρέχει

Προσοχή μην κάνετε αυτό το λάθος με τη μάσκα όταν βρέχει
Tεράστια προσοχή χρειάζεται σύμφωνα με τους ειδικούς στο πώς χρησιμοποιούμε τη μάσκα μας έξω, ιδίως όταν βρέχει.

Καθόλου θετικά δεν είναι τα νέα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι πάνω από 300 σχεδόν καθημερινά ενώ πάνω από τα μισά βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής. Αρκετές γειτονιές της Αθήνας παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τους επιστήμονες να προβληματίζονται προτείνοντας συνεχώς νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στην πρωτεύουσα.

Ένα από τα μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η καθολική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, αφού αυτό θεωρείται το «εμβόλιο» μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και η θεραπεία κατά του φονικού ιού.

Ωστόσο, χρειάζεται τεράστια προσοχή στο πώς χρησιμοποιούμε τη μάσκα μας έξω, ιδίως όταν βρέχει. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί σύμφωνα τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και για τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στην Βρετανία, «όλα τα καλύμματα για το πρόσωπο γίνονται ευάλωτα με τον υγρό καιρό». Ο καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, ο Τιμ Σπέκτορ, είπε, μάλιστα, πως «οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται τακτικά και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να γίνει κατανοητό ειδικά σε περιοχές με υγρασία».

Γι’ αυτό, μην κάνετε το λάθος στο οποίο υποπίπτουν πολλοί. Το να φοράνε, δηλαδή, μία μάσκα για πολλές ώρες χωρίς να την αλλάζουν, ακόμα κι όταν ο καιρός είναι βροχερός. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε την ώρα που τη φοράμε, όμως η μάσκα που έχει βραχεί ή υγραθεί έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία φτιάχτηκε: αντί να μας προστατεύει, μας εκθέτει περισσότερο στον ιό.

Ακολουθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για το πως πρέπει να χειριζόμαστε με ασφάλεια τη μάσκα:

  • Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.
  • Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
  • Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.
  • Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας! Θεωρείται μολυσμένο!
  • Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
  • Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες. Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments