Διεθνή

Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η Κομισιόν υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια της

Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η Κομισιόν υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια της
Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Τα χέρια με την εταιρεία Gilead έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 500.000 δόσεις ρεμδεσιβίρης.

Σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead υπέγραψε η Κομισιόν για την προμήθεια μέχρι και 500.000 δόσεων του Veklury, όπως είναι το εμπορικό όνομα της ρεμδεσιβίρης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν την προσπάθεια, της Κοινής Συμφωνίας Προμηθειών,  συμμετέχουν 36 υπογράφοντες. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και έξι υποψήφιες χώρες και δυνητικά υποψήφιες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Όλες τους μπορούν τώρα να κάνουν τις παραγγελίες τους για την προμήθεια του Veklury απευθείας.

Σημειώνεται ότι το Veklury είναι σε αυτό το στάδιο το μόνο φάρμακο με άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται παροχή οξυγόνου. Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε για τη σύναψη της συμφωνίας: «Σήμερα εξασφαλίζουμε πρόσβαση στο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία έως και 500.000 ασθενών που έχουν ανάγκη. Μέσω των Κοινοτικών Προμηθειών μας, ενδυναμώνουμε τις χώρες σε όλη την Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικό εξοπλισμό και φάρμακα. Είμαστε πάντα πιο δυνατοί μαζί και αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη δράση κατά της COVID-19 ».

Διευκρινίζεται πως η υπογραφή της κοινής αυτής σύμβασης προμηθειών ακολουθεί τη σύμβαση της Επιτροπής με τη Gilead για την εξασφάλιση 33.380 δόσεων του Veklury που έχουν διανεμηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Αύγουστο. Αυτή η σύμβαση χρηματοδοτήθηκε από το μέσο έκτακτης βοήθειας της Επιτροπής (ESI), συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας για τον κορωνοϊό τον Ιούλιο:

«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Η  παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της COVID-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού. Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθενται νέες θεραπείες. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη εξετάστηκαν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», είχε δηλώσει επί του θέματος στις 3 Ιουλίου η κ. Κυριακίδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments