Διεθνή

Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Ο Αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών

Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Ο Αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών
Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Πρόκειται για μια συμφωνία που θεσπίζει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχετικό διάταγμα εξέδωσε σήμερα Σάββατο 10 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, υπό τον αριθμό 444/2020, όπου επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της χώρας του με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια συμφωνία που θεσπίζει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.

Το προεδρικό διάταγμα δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα σήμερα ενώ αξίζει να θυμίσουμε πως η Ελλάδα επικύρωσε την εν λόγω συμφωνία με την Αίγυπτο στις 27 Αυγούστου. Το διάταγμα ορίζει ότι σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, που εκτείνονται από την ΑΟΖ ενός από τα μέρη της ΑΟΖ του άλλου, τα δύο μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης αυτών των πόρων.

Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο

Στις 6 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι υπέγραψαν τη συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ «στοχεύει στην αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Να θυμίσουμε πως τον Αύγουστου του 202-, συνεχίζοντας τις επαφές του με ξένους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, ο κος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος αλ Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments