Διεθνή

Πορτογαλία κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων για την ευρωπαϊκή χώρα

Πορτογαλία κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων για την ευρωπαϊκή χώρα
Πορτογαλία κορωνοϊός: Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου πάντως, ισχύουν τα μέτρα της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 προσώπων και του μειωμένου ωραρίου των καταστημάτων.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου η Πορτογαλία ανακοίνωσε 1.646 νέα κρούσματα από κορωνοϊό, τον υψηλότερο απολογισμό 24ώρου από την έναρξη της πανδημίας.

Αρχικά η Πορτογαλία είχε επαινεθεί για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία μα, όπως και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είδε τον αριθμό των μολύνσεων να αυξάνονται μετά το καλοκαίρι, ιδίως στην περιοχή της Λισαβόνας και στα βόρεια. Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει λοιπόν, συνολικά 85.574 κρούσματα και 2.067 θανάτους.

Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 1.000 σε ημερήσια βάση ενώ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ισχύουν τα μέτρα της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 προσώπων και του μειωμένου ωραρίου των καταστημάτων. Όπως εκτιμάται, η πανδημία θα αφήσει βαθιά σημάδια στην οικονομία της εν λόγω ευρωπαϊκής χώρας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,1% φέτος.

«Άλμα» στα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Μπροστά στο «άλμα» που καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη, νέοι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ στη Γερμανία, και πιο συγκεκριμένα στο Βερολίνο καθώς και στην Πολωνία. Στην Ευρώπη, η οποία καταγράφει περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και σχεδόν 240.000 νεκρούς, η κατάσταση δεν παύει να επιδεινώνεται.

Στη Γερμανία, όπου περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα καταγράφονται επισήμως κάθε μέρα, αριθμός ρεκόρ από τις αρχές Απριλίου, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι αν ο αριθμός των μολύνσεων δεν σταθεροποιηθεί μέσα σε δέκα ημέρες, η χώρα θα λάβει νέα περιοριστικά μέτρα. Όμως, ήδη στο Βερολίνο τα περισσότερα καταστήματα, καθώς και όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από τις 23:00 έως τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Μπροστά στην ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων, μεγάλες γερμανικές πόλεις, κυρίως το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη, επέβαλαν περιοριστικά μέτρα στον τομέα της γαστρονομίας, καθώς και περιορισμό των κοινωνικών επαφών. Στη γειτονική Πολωνία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης αύξηση ρεκόρ του αριθμού των μολύνσεων, η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους θα είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα.

«Το δεύτερο κύμα έχει φθάσει στη χώρα μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με σταθερό τρόπο», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι εξηγώντας πως το σύνολο της χώρας αυτής των 38 εκατομμυρίων κατοίκων θα θεωρείται πλέον «κίτρινη ζώνη». Τριάντα οκτώ κοινότητες θα θεωρούνται επίσης «κόκκινες ζώνες», ενώ εφαρμόζονται πιο αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments