Πολιτική

Σενάριο εκλογών λόγω του ευρωβουλευτή Λαγού

Σενάριο εκλογών λόγω του ευρωβουλευτή Λαγού
Γιάννης Λαγός: Σπαζοκεφαλιά για τους νομικούς η περίπτωση του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που διατηρεί την έδρα του στην Ευρωβουλή. Τα πιθανά σενάρια της απομάκρυνσής του από το αξίωμα.

Από Δευτέρα ο Λαγός θα πρέπει να βρεθεί στη φυλακή, καθώς αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών. Το ευρωκοινοβούλιο προχωράει στις διαδικασίες για την άρση της ασυλίας του, αλλά το νομικό πρόβλημα παραμένει, καθώς ο Λαγός μπορεί μεν να είναι στην φυλακή αλλά θα συνεχίσει να διατηρεί την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο και να λαμβάνει τον μισθό του.

Τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι:

  • Τι θα ισχύσει με την βουλευτική του έδρα
  • Ποιος θα την πάρει σε περίπτωση στέρησης
  • Μπορεί να πάει σε άλλο κόμμα χωρίς την διενέργεια εκλογών

Το ζήτημα έχει απασχολήσει έγκριτους νομικούς στη χώρα μας οι οποίοι προσπαθούν να λύσουν το «παράδοξο». Έγκριτοι νομικοί της χώρας σημειώνουν ότι η απόφαση πρέπει να είναι τελεσίδικη προκειμένου να αρθεί η άρση ασυλίας. Η Ελλάδα βέβαια θα στείλει την πρωτόδικη απόφαση στην Ευρωβουλή για να κινηθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας. Ήδη είναι ξεκινημένη πρωτοβουλία Ελλήνων ευρωβουλευτών προς αυτήν την κατεύθυνση και μια σειρά κόμματα και ομάδες στην Ευρωβουλή κινούνται για να γίνει η άρση ασυλίας, κάτι που μάλλον θεωρείται δεδομένο.

Ως προς την έκτιση της ποινής και την βουλευτική του έδρα ωστόσο, υπάρχει το ζήτημα ότι μπορεί να είναι μέσα στην φυλακή και να διατηρεί το αξίωμα, και φυσικά να λαμβάνει και τον μισθό του. Ακόμη και αν υπάρξει τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που θα περιλαμβάνει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στα μέλη εγκληματικών οργανώσεων τότε αυτή δεν θα ισχύσει αναδρομικά.

Στο ζήτημα που συζητιέται και στην βουλή για άμεση στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ώστε να εκπέσει από ευρωβουλευτής ο Λαγός, τότε η έδρα του θα πήγαινε στον επόμενο του ίδιου ψηφοδελτίου δηλαδή τον Γιάννη Παππά. Και αυτός βέβαια όπως και σχεδόν όλα τα στελέχη καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, και αντιμετωπίζει τις ίδιες ποινές. .

Ακόμη και εκλογές

Καθώς η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να εκπέσουν των πολιτικών δικαιωμάτων τους και αυτό να σημάνει ότι δεν θα υπήρχε ανακατανομή των εδρών, δηλαδή δεν θα μπορούσν αυτόματα οι έδρες να πάνε σε άλλα κόμματα που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με συγκεκριμένη παράγραφο του άρθρου 8 του Ελληνικού Συντάγματος, προβλέπεται επαναληπτική ψηφοφορία δηλαδή εκ νέου εκλογές για την πλήρωση των δύο κενών θέσεων. Δηλαδή όχι μόνο του Γιάννη Λαγού αλλά και του δεύτερου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Θανάση Κωνσταντίνου ο οποίος δεν έχει καταδικαστεί.

Και όλα αυτά την ώρα που την εβδομάδα που προηγήθηκε διακινήθηκαν διάφορα σενάρια που έφεραν την επίμαχη έδρα να έρχεται στα χέρια κ. Νίκου Παπανδρέου καθώς το Κίνημα Αλλαγής έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων εκτός κατανομής από την λίστα των κομμάτων.

Ωστόσο, αν δεν βρεθεί κάποιο άλλο «παράθυρο» για το αυτονόητο, δεν είναι απίθανο να διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές για τις δύο έδρες που είχε καταλάβει η Χρυσή Αυγή στην ευρωβουλή. Ο Λαγός, από τη μεριά του έχει πει ότι θα έρθει στην Ελλάδα αν η ποινή του προβλέπει φυλάκιση και αν του το επιτρέψουν οι οδηγίες για τον «κορωνοϊό». Αυτό βέβαια περιμένει να αποδειχτεί την Δευτέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments