Πολιτική

ΥΠΕΞ Ναγκόρνο Καραμπάχ: Καλωσορίζει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

ΥΠΕΞ Ναγκόρνο Καραμπάχ: Καλωσορίζει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
ΥΠΕΞ Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η εφαρμογή της εκεχειρίας ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε μια εκεχειρία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής θα γίνει ανταλλαγή των κρατουμένων και των σορών όσων έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις. Τη συμφωνία αυτή καλωσορίζει η Ελλάδα, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

“Η Ελλάδα καλωσορίζει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν. Οι διαπραγματεύσεις των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ στον ΟΑΣΕ πρέπει να επανεκκινήσουν άμεσα για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς» , ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter.

Ακολουθεί η ανάρτηση:

Πύραυλοι των Αζέρων έπληξαν το Στεπανακέρτ λίγο πριν από την εκεχειρία:

“Πύραυλοι του Αζερμπαϊτζάν έπληξαν το πρωί το Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ”, δήλωσε αξιωματούχος αυτού του αυτονομιστικού θυλάκου, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε επίσης ότι το πρωί η Αρμενία «βομβάρδισε εντατικά» κατοικημένες περιοχές, λίγο πριν από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

«Πριν από μερικά λεπτά, το Αζερμπαϊτζάν έπληξε και πάλι ζώνες αμάχων του Στεπανακέρτ με πυραύλους», δήλωσε μέσω του Twitter ο Αρτάκ Μπελγκαριάν, ο μεσολαβητής αυτής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα θύματα. Από την πλευρά του, το υπουργείο άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως «οι αρμενικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ενταντικά κατοικημένες περιοχές (…) Το Αζερμπαϊτζάν παίρνει αντίστοιχα μέτρα».

Στη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας του Μινσκ:

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως ξεκίνησαν στη Μόσχα οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, Σεργκέι Λαβρόφ, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, αντίστοιχα, με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας είχε δηλώσει στο Ria Novosti ότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ανταλλαγή νεκρών και αιχμαλώτων.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο πως ξεκίνησε ο πόλεμος. «Χωρίς την ενεργή δέσμευση της Τουρκίας, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε αρχίσει. Μολονότι είναι αληθές ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν προωθούσαν ενεργά, αυτά τα τελευταία 15 χρόνια, μια πολεμοχαρή ρητορική, η απόφαση να κηρύξουν τον πόλεμο υποκινήθηκε από την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments