Διεθνή

Τζόρτζ Γιανκόπουλος: Ο Έλληνας που έδωσε το κοκτέιλ αντισωμάτων στον Τράμπ

Τζόρτζ Γιανκόπουλος: Ο Έλληνας που έδωσε το κοκτέιλ αντισωμάτων στον Τράμπ
Τζόρτζ Γιανκόπουλος: Ο συνιδρυτής της φαρμακευτικής Regeneron, βρίσκεται πίσω από το κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Θα έδινα στον εαυτό μου αυτό το φάρμακο, αν είχα μολυνθεί από τον Covid -19 και θα το έδινα και σε κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο. Και αυτό είναι ένα είδος ορίου που έχουμε θέσει για το αν πιστεύουμε πραγματικά ότι έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικό», δηλώνει ο Τζορτζ Γιανκόπουλος. Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, ο συνιδρυτής της φαρμακευτικής Regeneron, βρίσκεται πίσω από το κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων που λαμβάνει ο Τραμπ φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα του ιού και να βελτιώνει τα συμπτώματα στους ασθενείς. Με βάση την κλινική μελέτη που έγινε σε λιγότερους από 300 ασθενείς, το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε σε εκείνους που δεν είχαν ήδη αναπτύξει φυσική ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη. Όπως αναφέρει το Fortunegreece, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αναπτύξει, μείωσε τα επίπεδα του κορωνοϊού (το ιικό φορτίο) και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Η FDA μπορεί να χορηγήσει τέτοια άδεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προτού ένα φάρμακο ολοκληρώσει τον τυπικό κύκλο δοκιμών που χρειάζονται για την κανονική άδεια κυκλοφορίας.

Η θεραπεία αντισωμάτων REGN-CoV-2 ήδη μελετάται και σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία (άρα έχουν υψηλό ιικό φορτίο), καθώς και για την πρόληψη της λοίμωξης σε ανθρώπους που συχνά εκτίθενται σε φορείς του κορωνοϊού. Η Regeneron δεν έκανε γνωστό πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα και γι’ αυτές τις δύο άλλες μελέτες, πάντως οι μετοχές της ήδη κινήθηκαν ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να διαβλέπουν θετικές προοπτικές.

Με βάση την κλινική μελέτη που έγινε σε λιγότερους από 300 ασθενείς, το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε σε εκείνους που δεν είχαν ήδη αναπτύξει φυσική ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αφορούν μόνο 275 ασθενείς από τους 1.000 που έχουν ενταχθεί σε αυτή τη συγκεκριμένη κλινική μελέτη, αλλά φαίνεται ότι είναι «πολύ ελπιδοφόρα», όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές.

Η θεραπεία με το κοκτέιλ των αντισωμάτων έδειξε επίσης θετικά αποτελέσματα όσον αφορά και στην ελάττωση της ανάγκη για νοσηλεία μεταξύ των ασθενών που στην αρχή δεν είχαν αρκετά σοβαρή νόσο ώστε να απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Όμως, οι αριθμοί σε αυτήν την πρώιμη ανακοίνωση είναι μικροί και τα δεδομένα δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους κριτές.

«Θα έδινα στον εαυτό μου αυτό το φάρμακο, αν είχα μολυνθεί από τον Covid -19 και θα το έδινα και σε κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο. Και αυτό είναι ένα είδος ορίου που έχουμε θέσει για το αν πιστεύουμε πραγματικά ότι έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικό», σημείωσε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία προτιμήθηκε από την ιατρική ομάδα του Τραμπ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλός της είναι προσωπικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Ποιος είναι ο Τζορτζ Γιανκόπουλος

Από μικρός ήξερε ότι θέλει να γίνει επιστήμονας. Και τα κατάφερε με τον πιο ένδοξο και συγχρόνως προσοδοφόρο τρόπο. Πρόεδρος, μέτοχος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories, είναι ο πρώτος επικεφαλής R & D στην φαρμακευτική βιομηχανία, που έγινε δισεκατομμυριούχος. Αριστούχος της Σχολής Επιστημών του Bronx και του Columbia, o George Yiankopoulos ξεκίνησε να δουλεύει το 1989 σε μια startup βιοιατρικής που είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Η μικρή αυτή εταιρεία έγινε στη συνέχεια γνωστή ως Regeneron.

Από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον κόσμο, μαζί με την ομάδα του έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει κορυφαία φάρμακα όπως τα Arcalyst, EYLEA, ZALTRAP. Αυτές τις ημέρες εργάζεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Covid-19 και βρίσκεται αρκετά κοντά στην ανακάλυψη της θεραπείας. Όπως αναφέρει ο Fortunegreece, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο Πρόεδρος και CEO του Fortune στις ΗΠΑ, Alan Murray, συνομίλησε τηλεφωνικά μαζί του και όπως χαρακτηριστικά μας είπε, «έφυγα από τη συζήτησή μας νοιώθοντας πολύ πιο αισιόδοξος ως προς τη δυνατότητα περιορισμού της εξάπλωσης αυτής της θανατηφόρας νόσου».

Ο Τζόρτζ Γιανκόπουλος του περιέγραψε μια μάχη κατά του Covid-19 που λαμβάνει χώρα σε τρία μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο συνίσταται στις προσπάθειες εφαρμογής φαρμάκων που ήδη υπάρχουν για τη θεραπεία από τον κορονοϊό. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το διάσημο πλέον φάρμακο της Regeneron για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα άρχισε να δοκιμάζεται κατά του Covid-19.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την αναζήτηση ενός εμβολίου, διαδικασία η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα διαρκέσει «ένα ή δύο χρόνια», όπως λέει ο Γιανκόπουλος, εξαιτίας της ανάγκης διεξαγωγής ενδελεχών δοκιμών για λόγους ασφαλείας.

Η τρίτη προσέγγιση είναι, προφανώς, η ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας στοχευμένης αποκλειστικά στον κορωνοϊό. Στη Regeneron, η προσέγγιση αυτή βασίζεται στη χρήση μιας τεχνικής που ο Τζόρτζ Γιανκόπουλος ανέπτυξε και χρησιμοποίησε για τη θεραπεία του Έμπολα. Οι επιστήμονες εμφυτεύουν ανθρώπινα γονίδια σε ποντίκια, στη συνέχεια μολύνουν τα ποντίκια με κορωνοϊό, και τέλος συλλέγουν και «κλωνοποιούν» τα αντισώματα που προκύπτουν. Ενώ το εμβόλιο οδηγεί το ανθρώπινο σώμα να δημιουργήσει τα δικά του αντισώματα, η θεραπεία του Γιανκόπουλου ουσιαστικά τοποθετεί τα αντισώματα αυτά απευθείας στον οργανισμό του ασθενούς.

Η περιουσία του αγγίζει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια

O 60χρονος Tζορτζ Γιανκόπουλος θεωρείται σήμερα από τους κορυφαίους επιστήμονες Bιοϊατρικής στον Kόσμο. Oι τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει είναι άπειρες και ό ίδιος τις θεωρεί πολύ πιο ουσιαστικές από την είσοδό του στη λίστα Forbes των billionaires, με περιουσία πάνω από 1,2 δισ. δολάρια. O ίδιος αποδίδει το λόγο της επιτυχίας του και στην εποχή του. Δόγμα του, εμπνευσμένο από ομιλίες του αδικοχαμένου προέδρου Kένεντι, σύμβολο των παιδικών του χρόνων, ότι «ο ουρανός είναι το όριο για τον ανθρώπινο νου». Kαι πως «δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στην κοινωνία από το να επενδύσει στη γνώση και στην επιστήμη».

Πρότυπο ζωής όμως, όπως αναφέρει το dealnews.gr ήταν για τον Γιανκόπουλο ο δρ. Pόι Bάγκελος, ο οποίος εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο της Oυάσιγκτον για να εργαστεί στη φαρμακευτική εταιρεία Mερκ ως επικεφαλής Έρευνας και Aνάπτυξης. «Aν σκοπεύεις να γίνεις επιστήμονας, να γίνεις τουλάχιστον όπως ο Pόι Bάγκελος» του είπε ο πατέρας του.

«Eμείς οι Έλληνες δεν είχαμε πολλούς ήρωες όταν μεγαλώναμε, αλλά βρήκα τον Bάγκελος ως πρότυπό μου» είπε που αργότερα ο ίδιος. O Γιανκόπουλος, που έχει μεγάλη οικογένεια, με 4 παιδιά, -την Oυρανία, τον Δάνη – Γιώργο, τον Λουκά – Aχιλλέα και τη Δήμητρα – Aλέξις-, είναι περήφανος για την ελληνική καταγωγή του. O παππούς του ήταν Kαστοριανός και είχε και αυτός επιστημονική και επιχειρηματική συγχρόνως «φλέβα». Ήταν εκ των πρώτων επιχειρηματιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά τις κατασκεύασε στη Σμύρνη, όπου με τη μικρασιατική καταστροφή πέρασαν στα χέρια των Tούρκων και η περιουσία του «εξαϋλώθηκε».

O υιός Γιανκόπουλος μετανάστευσε στη Nέα Yόρκη και ο εγγονός πήγε στο γυμνάσιο του Mπρονξ, -όποιος ξέρει από Nέα Yόρκη αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες στο φτωχότερο διαμέρισμα της μεγαλούπολης-, και στη συνέχεια σπούδασε Bιοϊατρική στο πανεπιστήμιο Kολούμπια. Ίδρυσε το 1988 με τον Λέοναρντ Σλέιφερ τη Regeneron Pharmaceuticals, που εξελίχθηκε σε πραγματικό κολοσσό στον κλάδο της. Σήμερα έχει 8.100 υπαλλήλους, με έσοδα κάτι λιγότερο από 6 (για την ακρίβεια 5,87) δισ. δολάρια το 2018, βρίσκεται για 6η συνεχή χρονιά στον κατάλογο του Forbes για τις πιο καινοτόμες εταιρίες, αλλά και στην νο 1 θέση,στην κορυφή της κατάταξης του περιοδικού Science ως εργοδότης στην παγκόσμια έρευνα στα 6 από τα τελευταία 9 χρόνια. H έδρα της είναι στη Nέα Yόρκη, είναι εισηγμένη στον Nasdac με τη μετοχή της την περασμένη Tετάρτη στα 406,30 δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments