Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός

Νίκος Δένδιας: Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός
Νίκος Δένδιας: Στο τραπέζι θα πέσουν, μεταξύ άλλων, οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Στο Λουξεμβούργο θα μεταβεί σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια, την κατάσταση στη Λευκορωσία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης, οι συνομιλίες τους θα εστιασθούν στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, τις σχέσεις Ένωσης – Ρωσίας, καθώς και την κατάσταση στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Εσθονίας και της Βουλγαρίας. Πριν τις εργασίες του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ (Faisal Bin Farhan Al Saud).

«Η Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο»:

Σημειώνεται πως το  Συμβούλιο πραγματοποιείται με φόντο την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών Αθήνας και Άγκυρας, με τον Έλληνας ΥΠΕΞ να σημειώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η Τουρκία πρέπει όντως να αποδείξει και στην πράξη πως είναι υπέρ του διαλόγου. «H Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα «δεν μπορεί να είναι ούτε στιγμιαία ούτε μονοδιάστατη, πρέπει να είναι γενική και διαρκής».

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η «Ελλάδα υποδέχθηκε ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση την απόσυρση του Oruc Reis ενώ «μένει να φανεί αν η προσωρινή διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει μόνιμη». «Ωστόσο, η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, αλλά και οι Navtex που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», εξέφρασε χαρακτηριστικά. «Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments