Ελλάδα

Καρά Τεπέ: «Πνίγηκε» ο προσφυγικός καταυλισμός

Καρά Τεπέ: «Πνίγηκε» ο προσφυγικός καταυλισμός
Καρά Τεπέ: Ακατάλληλες αποδεικνύονται οι συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό, καθώς με τις πρώτες βροχές ο χώρος πλημμύρισε. Την Τετάρτη επισκέπτεται το νησί η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χρηματοδοτεί τον καταυλισμό.

Με τις πρώτες βροχές φάνηκε η ακαταλληλότητα του χώρου στο Καρά Τεπέ που φτιάχτηκε για να αντικαταστήσει την Μόρια. Πέρα από τα προβλήματα υγιεινής και εγκαταστάσεων, ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα των πλημμυρών, καθώς με τις πρώτες βροχές το μέρος μετατράπηκε σε λίμνη. Σύμφωνα με το τοπικό μέσο stonisi.gr, είναι η δεύτερη μικρή νεροποντή που προκαλεί πλημμύρες στον κατά τα άλλα προσωρινό καταυλισμό του υπουργείου Μετανάστευσης στον Καρά Τεπέ, εκεί όπου σήμερα ζουν 7.714 αιτούντες άσυλο.

Την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, κ. Μάνος Λογοθέτης θα συνοδέψει την διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του DG Home που χρηματοδοτεί μέσα στο προσωρινό ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο χώρος διαμονής είναι προσωρινός μέχρι να δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ, κάτι όμως που δεν θα γίνει νωρίτερα από το καλοκαίρι. Έτσι οι πρόσφυγες καλούνται να διαμείνουν για μήνες μέσα στον χειμώνα, με άσχημες καιρικές συνθήκες σε έναν χώρο που πλημμυρίζει με μια νεροποντή.

Δηλαδή οι βροχές και τα κρύα του χειμώνα, σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα του χώρου θα έχουν σαν αποτέλεσμα εικόνες ανθρώπων να κολυμπούν στις λάσπες.

Μηταράκης για κλειστά ελεγχόμενα κέντρα στα νησιά.

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις νέες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο και υπάρχει ανάδοχος, ενώ εντός του μήνα θα προχωρήσει η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας. Ειδικά για τη Λέσβο ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι ο δήμαρχος Μυτιλήνης πρότεινε χώρο εγκατάστασης του νέου ΚΥΤ στη Λέσβο και ο στόχος είναι το καλοκαίρι του 2021 να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και να λειτουργήσει η νέα μόνιμη δομή στη Λέσβο. Εξάλλου, για την ενίσχυση της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι ενόψει του χειμώνα, ο κ. Μηταράκης είπε ότι ήδη εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ, με πλήρη χρηματοδότηση της ΕΕ, για να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ με το κλείσιμο της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ τα κοντέινερ της Ύπατης Αρμοστείας έχει ζητηθεί από το υπουργείο να μεταφερθούν στην προσωρινή δομή του Μαυροβουνίου.

Απεργία πείνας στην Αμυγδαλέζα

Όπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ σχεδόν 400 μετανάστες εργάτες έχουν προσχωρήσει σε μαζική απεργία πείνας από τη Δευτέρα 12 Οκτώβρη. Διαμαρτύρονται για την δεκαοκτάμηνη κράτησή τους καθώς βρέθηκαν σε ελέγχους χωρίς χαρτιά. Όπως καταγγέλλουν μεταξύ τους υπάρχουν άνθρωποι που είναι παντρεμένοι στην Ελλάδα με παιδιά και αντιμετωπίζουν την απειλή απέλασης στο Πακιστάν, μετά από 20 χρόνια παραμονής στη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments