Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στους 555 συνολικά οι νεκροί στρατιωτικοί

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στους 555 συνολικά οι νεκροί στρατιωτικοί
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι μάχες έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδο μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όποτε και σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι ακόμη 23 ακόμη στρατιώτες των δυνάμεών του σκοτώθηκαν στις μάχες με το Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών στρατιωτικών σε 555 αφότου ξέσπασαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου Οι μάχες έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδο μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όποτε και σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν Ερντογάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Άγκυρα επιθυμεί μια οριστική λύση στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του στον Ερντογάν για τη συμμετοχή μαχητών από χώρες της Μέσης Ανατολής στις συγκρούσεις στον θύλακα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Πούτιν και Ερντογάν επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σημασία της εκεχειρίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Μόσχας, στον πόλεμο και θεωρητικά τέθηκε σε εφαρμογή το Σάββατο.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία απηύθυνε νέα έκκληση στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν ξανά η μία την άλλη για νέες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία ότι επιχείρησε να επιτεθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου και προειδοποίησε για μια «σοβαρή» απάντηση.

Η Τουρκία κατηγόρησε την Αρμενία ότι κατέλαβε αζέρικο έδαφος και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει πλήρως το Αζερμπαϊτζάν. Η Άγκυρα έχει καλέσει επανειλημμένα την Ομάδα του Μινσκ, (με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ), να παροτρύνει την Αρμενία να αποσυρθεί από την περιοχή.

Η Τουρκία ζητά αποχώρηση αρμενικών στρατευμάτων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι εύλογες, αλλά οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει επίσης να καλέσουν την Αρμενία να αποσυρθεί από αζερικά εδάφη.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε στην Άγκυρα, που σημαδεύτηκε από ένταση για τις δηλώσεις της Λίντε αναφορικά με την Κύπρο και τη Συρία. Ο Τσαβούσογλου είπε πως η διεξαγωγή μιας συνάντησης και με τα 11 μέλη της ομάδας του Μινσκ -που σχηματίσθηκε προκειμένου να μεσολαβήσει στη σύγκρουση και της οποίας ηγούνται η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία– θα είναι προς όφελος των συνομιλιών για το θέμα αυτό.

Η πρόταση της Τουρκίας στη Σουηδία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε πως έκανε αυτή την πρόταση προς τη Λίντε αφού η Σουηδία θα αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί η ομάδα του Μινσκ.

Νωρίτερα, αντιδρώντας στις δηλώσεις της Σουηδής ομολόγου του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τη Σουηδία να μην χρησιμοποιεί υποτιμητικές εκφράσεις όταν αναφέρεται στην Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξεγέρθηκε όταν η Λίντε μίλησε για την Συρία και την Κύπρο και προέτρεψε τη Σουηδή ομόλογό του να μην δείχνει αλληλεγγύη μόνο εντός της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments