Κόσμος

Πυρηνικά: Η Ρωσία δεν υπογράφει την παράταση στη συνθήκη New START

Πυρηνικά: Η Ρωσία δεν υπογράφει την παράταση στη συνθήκη New START
Πυρηνικά: Παρά τα όσα έλεγαν οι Αμερικανοί για πρόοδο στις συνομιλίες, οι Ρώσοι δεν θα υπογράψουν την παράταση στη συνθήκη New START.

Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πυρηνικής ενέργειες. Η Ρωσία αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παράταση της νέας συνθήκης New START για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο ζήτημα αυτό μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών New START, η οποία υπογράφηκε το 2010 και ορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, έχει 10ετη ισχύ και εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου 2021.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η συμφωνία που αφορά την παράταση της συμφωνίας στην ουσία έχει επιτευχθεί. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε ότι και η ρωσική και η αμερικανική πλευρά κατανοούν ότι είναι αναγκαίο να παραταθεί η ισχύς της συνθήκης για την μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών, αλλά «στιβαρές συμφωνίες» στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

«Στο θέμα αυτό γίνονται επαφές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και σε υψηλό επίπεδο. Συν τοις άλλοις προς το παρόν δεν μιλάμε για την επίτευξη κάποιων σαφών συμφωνιών. Προς το παρόν δεν αρχίσαμε να λέμε ότι υπάρχουν κάποιες στιβαρές συμφωνίες», δήλωσε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να παρατείνουν την συνθήκη New START υπό τον όρο ότι θα παγώσουν προσωρινά και σε αμοιβαία βάση τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών.

Τι λένε οι Αμερικανοί

Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου ο Αμερικανός διαπραγματευτής για τον έλεγχο των εξοπλισμών, Μάρσαλ Μπίλινγκσι, είχε δηλώσει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα αυτό μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο των δύο κυβερνήσεων μας», δήλωσε ο Μπίλινγκσι, προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε να παρατείνουμε τη συνθήκη New START για κάποιο χρονικό διάσημα, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνοι (οι Ρώσοι) θα δεχτούν σε αντάλλαγμα να περιορίσουν, να παγώσουν, το πυρηνικό οπλοστάσιό τους».

Σύμφωνα με τον Μπίλινγκσι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να υπογράψει την συμφωνία «ακόμη και αύριο», «αλλά η Μόσχα θα πρέπει επίσης να δείξει πολιτική βούληση και να πράξει αναλόγως». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της Ουάσιγκτον, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ως επαίσχυντες.

Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης κάθε πλευρά μειώνει τα στρατηγικά της επιθετικά όπλα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε μετά την πάροδο επτά ετών αφότου τεθεί σε ισχύ η συνθήκη και περαιτέρω ο συνολικός τους αριθμός δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 700 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τους βαλλιστικούς πυραύλους υποβρυχίων και βαρέων βομβαρδιστικών, τις 1550 πυρηνικές κεφαλές που θα φέρουν και τους 800 εκτοξευτήρες που έχουν ή δεν έχουν αναπτυχθεί. Η συνθήκη μπορεί να παραταθεί για διάστημα περισσότερο των πέντε ετών (έως το 2026) εφόσον υπάρξει αμοιβαία συμφωνία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments