Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η πρόταση της εισαγγελέα για την αναστολή των ποινών

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η πρόταση της εισαγγελέα για την αναστολή των ποινών
Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή η διαδικασία στο Εφετείο όπου αναμένεται να ακουστεί η πρόταση της Εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου για την αναστολή των ποινών.

Με αστείες δικαιολογίες και «παρέλαση» φίλων, γειτόνων και συγγενών των καταδικασμένων χρυσαυγιτών που ζητούν αναστολή των ποινών πέρασε η χθεσινή μέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου και σήμερα θα συνεχιστούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Σήμερα αναμένεται και η πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου όσον αφορά τις αναστολές που ζητούν οι καταδικασθέντες στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη συνεδρίασή του στις 10:30 το πρωί.

Ο μόνος που μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει αναστολή είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, δολοφόνος του Παύλου Φύσσα. Να θυμίσουμε ότι χθες στο δικαστήριο παραβρέθηκαν τρεις πρώην βουλευτές της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης: Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Ο τρίτος πρώην βουλευτής που είχε ζητήσει μέχρι και πραξικόπημα από τον στρατό και έχει καταδικαστεί σε ποινή 7 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μπήκε στη δικαστική αίθουσα συνοδεύοντας τον υπέργηρο πατέρα του. Ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης κατέθεσε ότι ο γιος του μένει στην Αιτωλοακαρνανία και πληρώνει 1.500 ευρώ διατροφή των τριών παιδιών του. «Αν εκτίσει την ποινή του, εγώ τελείωσα», υποστήριξε ο πατέρας του.

Ο διάλογος με την πρόεδρο του δικαστηρίου

Πρόεδρος: Όταν ήταν στην  ως βουλευτής, εσάς ποιος σας κοίταγε;

Ηλ. Μπαρμπαρούσης: Το 2017 επιδεινώθηκε το πρόβλημα υγείας μου

Πρόεδρος: Η σύζυγός σας τι ηλικίας είναι;

Ηλ. Μπαρμπαρούσης: 63

Στη συνέχεια ο Κ. Μπαρμπαρούσης ρώτησε την έδρα αν μπορεί να αποχωρήσει μαζί με τον πατέρα του και η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη του απάντησε: «Είστε κατηγορούμενος και πρώτη φορά σας βλέπουμε σήμερα…». Ο Κ. Μπαρμπαρούσης κάθισε δίπλα σε άλλους καταδικασθέντες για λίγο και στη συνέχεια αποχώρησε.  svg%3E

Τι υποστήριξαν οι μάρτυρες

Οι μάρτυρες υπεράσπισης προσπάθησαν να παρουσιάσουν, όπως ήταν φυσικό, μια εικόνα «μεροκαματιάρηδων», «οικογενειαρχών», με «προβλήματα υγείας», με «οικογένειες». Μια εικόνα ότι οι καταδικασθέντες έχουν «αλλάξει» και δεν έχουν πια σχέση με τη ναζιστική οργάνωση. Ενδεικτικά, η κόρη του Γιώργου Δήμου, που έχει καταδικαστεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό) και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατέθεσε για τα σοβαρά προβλήματα υγείας του πατέρα της.

Ο Δήμου είναι πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και μίλησε με τον Ρουπακιά αμέσως μετά τη δολοφονία. Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», Γιάννη Παπαδόπουλο, στις 3.5.2015 κατήγγειλε απειλές από την οργάνωση, τις οποίες επανέλαβε κατά την απολογία του.

«Τώρα που θα ανοίξουν τα τηλέφωνα από την αστυνομία θα πεις ότι τυχαία βρέθηκες εκείνο το βράδυ στο , είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Είσαι ο μόνος που τον πήρε τηλέφωνο», είπε ο Δήμου ότι του ζητήθηκε να καταθέσει στις αρχές αλλά, όπως είπε, εκείνος αρνήθηκε και άρχισαν οι απειλές προς τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ποινή δέκα ετών και 24 μηνών επέβαλε το δικαστήριο στον τότε πυρηνάρχη Περάματος, Γιάννη Πανταζή, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και πρόκληση επικίνδυνης βλάβης στους συνδικαλιστές του . Για την αναστολή της ποινής του κατέθεσε στο δικαστήριο γείτονάς του, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ήσυχο άνθρωπο» και εκτίμησε ότι «δεν είναι ικανός να κάνει αξιόποινες πράξεις».

Για τον πρώην βουλευτή Νίκο Κούζηλο (καταδικάστηκε σε ποινή επτά ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) κατέθεσε συγγενής του, ο οποίος υποστήριξε ότι «από εκείνον εξαρτάται όλη η οικογένειά του» και θα πρέπει να μην οδηγηθεί στη φυλακή.  svg%3E

«Γνωρίζω πολλά χρόνια τη Βενετία Πόπορη, απ’ όταν ήμουν διερμηνέας στα δικαστήρια Πειραιά», κατέθεσε μάρτυρας και πρόσθεσε: «Δεν έχω δει οτιδήποτε άσχημο, είναι πολύ καλός άνθρωπος». Η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με ποινή 7 ετών και 4 μηνών.

Στις 18.09.2013, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία Φύσσα και λίγο πριν γίνει η έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον , προειδοποιούσε τους συναγωνιστές της με μήνυμα που έγραφε «εντός ολίγου ντου στα γραφεία στον Πειραιά». Κατά την έρευνα στο σπίτι της κατασχέθηκαν όπλα, εκατοντάδες φυσίγγια, πολλά μαχαίρια, σιδηρογροθιές κ.ά., για τα οποία κατέθεσε απολογούμενη ότι τα κατείχε παράνομα αλλά ήταν για «συλλεκτική χρήση».

«Υπέροχο άνθρωπο και σωστό οικογενειάρχη» χαρακτήρισε τον Γιώργο Πατέλη η φίλη του που κατέθεσε ως μάρτυρας. Στον Γιώργο Πατέλη έχει επιβληθεί κάθειρξη δέκα ετών και δύο μηνών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Για τον Ιωάννη Καζαντζόγλου κατέθεσε η αρραβωνιαστικιά του. Ο υπεύθυνος ασφαλείας της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη  καταδικάστηκε ως συνεργός στη δολοφονία του Παύλου και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή δέκα ετών και δύο μηνών.

«Κάθε φυλάκιση από μόνη της δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη», σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αμετανόητοι οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν, Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος μίλησαν για… περιπέτεια με τον Πακιστανό εργάτη που τους… αμαύρωσε το λευκό ποινικό μητρώο. «Ποτέ άλλοτε στη ζωή του, πέρα από αυτό που ξέρετε, δεν είχε διαπράξει άλλο έγκλημα. Ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό», είπε ο συνήγορος του δολοφόνου του Λουκμάν.

Όπως είναι φανερό από τις παραπάνω δικαιολογίες, οι καταδικασθέντες χρησιμοποιούν οτιδήποτε μπορούν μέσω της παρουσίας ανθρώπων που έχουν άμεση σχέση μαζί τους (π.χ. συγγενείς). Να σημειώσουμε ότι οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής που είχαν αναλάβει την υπόθεση των  ψαράδων έχουν κυκλοφορήσει ανακοίνωση με την οποία ζητούν να μην δοθούν αναστολές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Επισημαίναμε από τις 7/10/2020 ότι η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε, αλλά η δίκη δεν τελείωσε ακόμα. Και ότι οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα. Το κύριο ζήτημα μετά την καταδίκη είναι η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης.

1) Οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το επταμελές διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης (13 έτη ποινή κάθειρξης με εξαίρεση τα 10 έτη κάθειρξης για τον Ματθαιόπουλο) είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (15 έτη κάθειρξης).

2) Οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021.

3) Για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα (την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες (10 έτη κάθειρξης στον έναν δράστη και 7 έτη κάθειρξης σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά) και σε κάθε περίπτωση ποινές που είναι αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις.

4) Για τους ενταχθέντες σε εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός Πολιτικού Συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες (10 έτη κάθειρξης).

5) Οι κατηγορούμενοι διεκδικούν από σήμερα την αναγνώριση αναστέλλουσας ισχύος στις εφέσεις τους. Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους. Αυτό θα είναι αδιανόητο για τη διευθύνουσα ομάδα. Θα είναι όμως και απαράδεκτο για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που 8 χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόνο μία (1) ημέρα!

6) Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής (ήδη με τη διατύπωση του νέου Κ.Ποιν.Δ. συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας) κατά των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ δεν έχουμε δικαίωμα να προσβάλουμε την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παριστάμεθα. Το έχει όμως ο Εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. και οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη.

Αθήνα, 15/10/2020

Οι παραστάντες συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Θανάσης Καμπαγιάννης Κώστας Παπαδάκης Κώστας Σκαρμέας»

Η συλλογική μας δήλωση από πλευράς συνηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών με σημερινή ημερομηνία.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ…

Gepostet von Thanasis Kampagiannis am Donnerstag, 15. Oktober 2020

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments