Ελλάδα

Κοζάνη lockdown: Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καραντίνα – Πώς μεταδόθηκε ο κορωνοϊός

Κοζάνη lockdown: Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καραντίνα – Πώς μεταδόθηκε ο κορωνοϊός
Κοζάνη lockdown: Ανησυχία βέβαια, δεν επικρατεί μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά την ίδια στιγμή έχει σημάνει συναγερμός και στη Φθιώτιδα, με 200 άτομα σε καραντίνα, καθώς και σε γηροκομείο της Γλυφάδας όπου διαπιστώθηκαν δεκάδες κρούσματα.

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην Κοζάνη λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων από κορωνοϊό με αποτέλεσμα να ληφθούν έκτακτα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση και να επιβληθεί τοπικό lockdown.

Έτσι, λόγω της κατάστασης, επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου (17 Οκτωβρίου) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως επεσήμανε ο κος Χαρδαλιάς, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία, τονίζοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί διασπορά εντός των μονάδων.

Ανησυχία βέβαια, δεν επικρατεί μόνο για την Κοζάνη αλλά την ίδια στιγμή έχει σημάνει συναγερμός και στη Φθιώτιδα, με 200 άτομα σε καραντίνα, καθώς και σε γηροκομείο της Γλυφάδας όπου διαπιστώθηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού. Να θυμίσουμε πως σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 482 νέα κρούσματα, με τη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια, με 78 νέα κρούσματα.

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για το lockdown;

Όπως αναφέρει το kozanimedia, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε τέσσερις «ένοχους» παράγοντες:

  • Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διασπορά και κρούσματα σε τουλάχιστον τέσσερα καφέ-μπαρ της Κοζάνης, τα οποία, μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ονομαστικά, προκαλώντας αίσθηση στους παρευρισκόμενους.
  • Ο δεύτερος είναι ένα πάρτι που, όπως είπε, έλαβε χώρα στο Χρώμιο, με συμμετοχή 70 ατόμων. Αποκάλυψε ότι από το συγκεκριμένο πάρτι προέκυψαν 11 κρούσματα.
  • Ο τρίτος έχει να κάνει με τη στενή, όπως τόνισε, σχέση της αύξησης των κρουσμάτων στην ΠΕ Κοζάνης με την προ εβδομάδων έξαρση στην Πέλλα λόγω μετακινήσεων μα «τελικά δεν την πλήρωσε η Πέλλα με την αύξηση των κρουσμάτων και την πλήρωσε η Κοζάνη».
  • Τέλος, ο τέταρτος σχετίζεται με δυο κηδείες και έναν γάμο, που, όπως ανέφερε, ήταν από τις σημαντικές εστίες μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού στην ΠΕ Κοζάνης.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν να πραγματοποιούν rapid tests στην Κοζάνη με την τελευταία «παρτίδα» να δείχνει 27 κρούσματα κορωνοϊού σε παραπάνω από 400 tests.

Τι απαντούν οι διοργανωτές στο Χρώμιο

Καμία σχέση δεν έχει η μάζωξη για ψήσιμο 25 – 30 ατόμων, που αρχικά ήταν λιγότεροι και από 20, με δήθεν πάρτι και 70 άτομα, υποστηρίζουν στο Kozanimedia οι διοργανωτές της βραδιάς στο Χρώμιο, ενώ απορρίπτουν κατηγορηματικά όσα υποστηρίζει ο κος Χαρδαλιά; για την εκεί εστία διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους ίδιους, η πλειονότητα των νεαρών που βρέθηκε στην εκεί οικία είναι κάτοικοι Κοζάνης, με την όλη βραδιά να λαμβάνει χώρα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 27 ημέρες πριν, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, δείχνει πως η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι αρκετά νωρίς.

Μάλιστα, σημειώνουν πως το πρώτο από τα 11 κρούσματα επιβεβαιώθηκε στις 3 Οκτωβρίου, δηλαδή 13 ημέρες μετά, με τους διοργανωτές της βραδιάς να σημειώνουν πως ούτως ή άλλως πρόκειται για την ίδια παρέα, η οποία συνέχιζε να βγαίνει και να μαζεύεται σε σπίτια και τις επόμενες ημέρες, απορρίπτοντας, έτσι, τη θεωρία πως το όποιο πάρτι ήταν η εστία διασποράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments