Πολιτική

Τσίπρας πρόταση μομφής: « Προτεραιότητά σας πώς θα πτωχεύσουν οι Έλληνες»

Τσίπρας πρόταση μομφής: « Προτεραιότητά σας πώς θα πτωχεύσουν οι Έλληνες»
Τσίπρας πρόταση μομφής: Εξήγησε στην ομιλία του για ποιους λόγους κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει ο Πτωχευτικός Κώδικας στους πολίτες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και άσκησε κριτική κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε:

«Μας κατηγόρησε η κυβέρνηση, πως είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίοδο με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωση της κρίσης της πανδημία, να καταθέτετε πρόταση μομφής. Και θα ήθελα ευθύς εξαρχής να αντιστρέψω το ερώτημα: Πως είναι δυνατόν τη στιγμή τα κρούσματα και οι νεκροί από τη πανδημία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τη στιγμή που η αδυναμία σας να στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και χιλιάδες λουκέτα. Τη στιγμή που βιώνουμε τη χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εσείς να μην έχετε άλλο νταλκά, από το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες».

Κατόπιν, επισήμανε: «Είναι αδιανόητο να είναι αυτή η βασική σας προτεραιότητα, τούτες τις ώρες. Και μόνο για αυτό. Και μόνο που φέρνετε ένα νομοσχέδιο σαν αυτό, την ώρα της μέγιστης ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, σας αξίζει η μομφή. Και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, κυρίως όμως από τον ελληνικό λαό».

«Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική;»

Ο κος. Τσίπρας προχώρησε στα εθνικά ζητήματα, κάνοντας αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αντιπαραθέσεις που μαίνονται, διερωτώμενος αρχικά: «Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική;», και αμέσως μετά προσθέτοντας:

«Επί 40 μέρες το Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και μια μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός. Την άλλη μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα Τουρκικά πολεμικά πλοία. Τη Τρίτη απολύσατε τον Σύμβουλο ασφαλείας σας που είπε την αλήθεια. Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο Τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει; Είστε άνετοι; Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις».

Συνέχισε εξαπολύοντας κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό, για το γεγονός πως δεν εξασφάλισε κυρώσεις για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ σχολίασε τη δήλωση του κύριου Γεραπετρίτη σχετικά με την κόκκινη γραμμή των έξι μιλίων, τονίζοντας πως: «Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή. Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;»

Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ο κύριος Τσίπρας στράφηκε κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφέροντας πως χρησιμοποίησε μια επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να δικαιολογήσει την αναποτελεσματικότητά του σχετικά με το φιάσκο της διαφυγής του καταδικασμένου Παππά, αλλά και κατακρίνοντας ανοιχτά τον χαρακτηρισμό του ”εθνικισμού” που χρησιμοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για την επέκταση των 12 μιλίων:

«Για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του για το φιάσκο της διαφυγής του εγκληματία Χρυσαυγίτη Παππά, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στο παραλήρημά του τόλμησε να εκστομίσει ότι συνιστά εθνικισμό – ακούστε κύριοι συνάδελφοι – εθνικισμό, το πάγιο δικαίωμα της πατρίδας μας για μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Τι μήνυμα εκπέμπετε στην άλλη πλευρά, το έχετε καταλάβει; Τι μήνυμα εκπέμπετε όταν ο ένας υπουργός, ο πιο διπλανός σας, μιλάει για κόκκινη γραμμή μόνο στα έξι μίλια. Και ο άλλος υπουργός, ο πιο αγαπητός σας, μιλά για εθνικισμό αναφερόμενος στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος για επέκταση στα 12. Ακούστε κύριοι βουλευτές. Είναι βαριά η λέξη. Και ιδίως όταν απευθύνετε σε ένα κόμμα της αριστεράς από έναν υπουργό κόμματος της Δεξιάς».

ÂïõëÞ óõæÞôçóç ðñï Çìåñçóßáò ÄéáôÜîåùò ìå ðñùôïâïõëßá ôçò ÐñïÝäñïõ ôçò ÊïéíïâïõëåõôéêÞò ÏìÜäáò «ÊÉÍÇÌÁ ÁËËÁÃÇÓ» Öþöçò ÃåííçìáôÜ, óå åðßðåäï Áñ÷çãþí ÊïììÜôùí, ó÷åôéêÜ ìå ôá ðñïâëÞìáôá ðïõ äçìéïõñãåß ç Ýîáñóç ôçò ðáíäçìßáò óôç äçìüóéá õãåßá, ôçí ïéêïíïìßá, óôïõò åñãáæüìåíïõò êáé ãéá ôçí Ýíáñîç ôïõ íÝïõ ó÷ïëéêïý Ýôïõò. ÄåõôÝñá 7 Óåðôåìâñßïõ 2020 (EUROKONISSI/ ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον, δήλωσε ”περήφανος για την συμφωνία των Πρεσπών”, τονίζοντας πως: «Εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τιμάτε και εφαρμόζετε. Και είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί παρά τις κραυγές των εθνικιστών, ήταν μια πατριωτική συμφωνία».

«Οι βουλευτές επαναλαμβάνουν την ίδια κασέτα” σχολίασε σχετικά με τον Πτωχευτικό Κώδικα»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Πτωχευτικό Κώδικα και την συζήτηση σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί, εξηγώντας πως: «Ανέβαιναν στο βήμα ο ένας μετά τον άλλον και επαναλάμβαναν την ίδια κασέτα. Χωρίς καμία επικοινωνία με τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, χωρίς καμία διάθεση να έχουν αντίλογο, μόνο παπαγαλία της προπαγάνδας. Το για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να είναι επαρκής απάντηση σε ένα δικό σας νομοσχέδιο και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο βρίσκονται σε ριζική αντίθεση όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην προστασία πρώτης κατοικίας, και διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν προέβη σε κατάργηση του νόμου Κατσέλη, διασφαλίζοντας πως δεν θα άφηναν τους Έλληνες πολίτες χωρίς προστασία:

«Υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που παρείχε προστασία, τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη που συμπεριέλαβε τα χρέη προς το δημόσιο και επίσης παρείχε προστασία. Από το 2010 και μέχρι να εκλεγείτε καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατήργησε τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Τον Φλεβάρη του 19, δεν έληξε η προστασία αλλά η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και αμέσως μετά, τον Μάρτη του 2019 νομοθετήθηκε ο 4605/2019, ο λεγόμενος και Νόμος Φλαμπουράρη, που επίσης παρείχε προστασία. Ο νόμος αυτός καθιέρωνε μία δεσμευτική για τις τράπεζες λύση ρύθμισης των χρεών που προστάτευε την κύρια κατοικία, με στόχο να λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατά το δυνατόν χωρίς δικαστήρια. Ακόμη κι αν η τράπεζα αρνούνταν τη ρύθμιση, το Δικαστήριο (Ειρηνοδικείο) ήταν υποχρεωμένο να επικυρώσει τη συγκεκριμένη λύση που υποδείκνυε ο νόμος».

Κατόπιν υποστήριξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας. Και είχαμε δημόσια δεσμευθεί και στους θεσμούς και στον ελληνικό λαό να φέρουμε ένα ολιστικό πλαίσιο προστασίας της κατοικίας στο τέλος του 2019. Και μετά ήρθε η ΝΔ. Και κοιτάξτε τώρα, σε τι βαθμό φτάνει το στραμπούληγμα της λογικής. Μας λέτε, παραλάβατε τη χώρα χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας. Και παράλληλα μας λέτε ότι εμείς είχαμε δεσμευτεί στους δανειστές για την μελλοντική κατάργηση της. Και τα δυο μαζί δεν γίνεται: Ή θα λέτε ότι την είχαμε καταργήσει ήδη, άρα τί να δεσμευτούμε;»

Σχετικά με την πρώτη κατοικία, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε υπενθύμιση της δέσμευσης στην οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2019, εξηγώντας:

«”Θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας”. Και λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020 στη νέα έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, για να δούμε τι δεσμευθήκαν οι Μητσοτάκης και Σταικούρας : “Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν, δηλώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020”. Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντροκομμένα ψέματα. Ότι όταν παραλάβατε είχαμε εμείς ήδη άρει τη προστασία;»

«Κυβερνήσατε 40 χρόνια και για το χρέος φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ»;

«Κυβερνήσατε, 40 χρόνια και για το χρέος φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αφήσατε το 2009 έλλειμα 15% και τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα. Φέρατε το psi και κουρέψατε ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους. Πιο πριν φτιάξατε τη φούσκα των δομημένων ομολόγων. Τη φούσκα των στεγαστικών δανείων. Των καταναλωτικών δανείων. Και σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Που επί των ημερών μας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 22 δισ. Που για χρόνια φουσκώνατε το ιδιωτικό χρέος και μέσα σε 4 χρόνια εμείς το μειώσαμε 22 δισ. Δε ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;»

Για ποινικοποίηση της φτώχειας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για τον Πτωχευτικό Κώδικα, υποστηρίζοντας πως:

«Καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος. Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του. Και δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα. Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα; Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε.

Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν. Και φυσικά, το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία». Δηλαδή φυλακή. Εμείς το 2015, στο πιο βαθύ σκοτάδι ψηφίσαμε την αποποινικοποίηση της μη καταβολής Χρεών προς το Δημόσιο για ποσό μέχρι 100.000. Kαι εσείς τώρα που βγήκαμε από το τούνελ ετοιμάζεστε να φέρετε ξανά τους πολίτες αντιμέτωπους με ποινές φυλάκισης. Με δυο λόγια ποινικοποιείτε τη φτώχεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments