Ελλάδα

Κορωνοϊός Αττική: Εκτίμηση σοκ για 28 με 40 χιλιάδες ενεργά κρούσματα

Κορωνοϊός Αττική: Εκτίμηση σοκ για 28 με 40 χιλιάδες ενεργά κρούσματα
Κορωνοϊός Αττική: Ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική πρέπει να υπολογίζονται ανάμεσα στις 28 και 40 χιλιάδες.

Μια πολύ ανησυχητική εκτίμηση έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία από έρευνα στα λύματα της Αττικής, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 28 με 40 χιλιάδες. Ο καθηγητής μίλησε για την αναγκαιόητα της χρήσης της μάσκας σε δραματικό τόνο.

Ο κ. Θωμαΐδης, που μίλησε στο Live News στο MEGA, σημείωσε ότι παρατηρώντας το ιικό φορτίο κάθε μέρα στα λύματα που παράγει ο κόσμος στην Αττική, δηλαδή περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι «βλέπουμε πως εξελίσσεται η διασπορά της νόσου κατά μέσο όρο».

Σε έρευνα που διεξήχθη χθες και προχθές βρέθηκαν περίπου 28.000 – 40.000 ενεργά κρούσματα. «Αυτό μεταφράζεται σε έναν επιπολασμό σε από 0,8 ως 1% στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτά τα στοιχεία στέλνονται στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που μαζί με τα υπόλοιπα επιδημιολογικά στοιχεία εξετάζονται και αξιολογούνται. «Η χρήση της μάσκας είναι όχι απλά απαραίτητη, πρέπει να επιβληθεί», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Πάνω στο τραπέζι η επιλογή του lockdown

Το σενάριο για ένα μίνι lockdown είναι πάνω στο τραπέζι, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Ο καθηγητής εξήγησε στον Alpha 98,9 ότι το αρνητικό ρεκόρ κορωνοϊού με τα 1259 κρούσματα που ήρθε χθες, οι ειδικοί το περιμέναν πιο μετά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Είμαστε σε μια ιδιαίτερα αυξητική τάση, που ήταν λίγο προβλεπόμενη. Είναι λίγο χειρότερα από αυτό που προβλέπαμε. Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ το περιμέναμε τέσσερις ημέρες μετά. Αυτό έχει ενδιαφέρον, γιατί δείχνει ότι εφαρμόζαμε χειρότερα τα μέτρα».

Όταν ρωτήθηκε για το αν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, απάντησε ότι «Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες, μέχρι τα μέσα ή το τέλος της επόμενης εβδομάδας, για να δούμε πώς θα έχουν λειτουργήσει τα νέα μέτρα. Αν δεν εφαρμόζονται σωστά, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να πείσουμε τον κόσμος και ίσως χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments