Ελλάδα

Lockdown Αττική: Τι εξετάζει η κυβέρνηση και τι αναφέρουν οι ειδικοί

Lockdown Αττική: Τι εξετάζει η κυβέρνηση και τι αναφέρουν οι ειδικοί
Lockdown Αττική: Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την επιβολή αυτού του μέτρου και τι πραγματικά σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Οι φόβοι για lockdown και στην Αττική ολοένα και μεγαλώνουν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να δηλώνει πως δεν αποκλείεται η επιβολή αυτού του μεγάλου μέτρου.

Το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown στην Αττική δεν είναι άμεσο, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να αναμένουν να δουν την επίδραση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις σήμερα, δηλαδή το κλείσιμο της εστίασης, των γυμναστηρίων κ.λπ. όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες από το iefimerida.gr, για να επιβληθεί lockdown στην Αττική θα πρέπει να καταγραφούν πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, πηγές με γνώση της κατάστασης και του θέματος ανέφεραν ότι για να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να έχει επιβληθεί lockdown σε δύο ακόμη μεγάλες περιοχές και στην Αττική, για να τεθεί το θέμα της οριζόντιας επιβολής του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες και κυβέρνηση ελπίζουν ότι τα νέα μέτρα θα καταφέρουν να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

Παρά ταύτα, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα καθημερινά, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, είπε ότι είναι πιθανόν να ακούσουμε σήμερα για 2.000 κρούσματα.

Παγώνη –  Δεν αποκλείουμε και τρίτο κύμα πανδημίας

Τα 2.000 ημερήσια κρούσματα τα περιμέναμε τέλος Νοέμβρη και ήρθαν νωρίτερα γεγονός που μας φοβίζει και όχι μόνο αυτό αλλά και το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν ξέρουμε αν θα είναι και το τελευταίο, ανέφερε σήμερα σχετικά με τον κορωνοϊό η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη. Τα κρούσματα, ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτών που νοσηλεύονται με Covid-19 στις κλινικές, καθώς και ο αριθμός θανάτων αυξήθηκαν. Άρα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες Νοέμβριο – Φεβρουάριο, που θα είναι οι πιο δύσκολοι, τόνισε η κα. Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με τα χειρουργεία και τις επεμβάσεις των No-Covid ασθενών η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε πως «για εμάς του ιατρούς δεν υπάρχουν μόνο ασθενείς με Covid-19, αλλά και οι No-Covid, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετηθούν, να λύσουν τα προβλήματα τους και να χειρουργηθούν. Σαν ΕΙΝΑΠ εισηγηθήκαμε τα χειρουργεία στην Αττική προς το παρόν να μην κλείσουν. Ήρθαμε σε επαφή με τις δύο ΥΠΕ ( Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής), ενημερώσαμε και το Υπουργείο Υγείας και αυτή τη στιγμή τα χειρουργεία στα νοσοκομεία της Αττικής συνεχίζονται κανονικά για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένο να εγχειριστούν. Ένα τακτικό χειρουργείο μπορεί να γίνει και επείγον στο μέλλον, επομένως θα εξυπηρετήσουμε όσους περισσότερους ασθενείς γίνεται αυτή την περίοδο, τώρα που μπορούμε, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των χειρουργείων».

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 152 και ήδη υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Η πίεση δε είναι ίδια σε όλες τις πόλεις. Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή και η Β. Ελλάδα δέχονται την μεγαλύτερη πίεση κρεβατιών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών για Covid-19. Εκεί λοιπόν χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη ενίσχυση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και μην ξεχνάμε ότι στις ΜΕΘ χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι αυξημένο το ποσοστό πληρότητας σε κλίνες ΜΕΘ, υπάρχει όμως περιθώριο για εξυπηρέτηση ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με την κα. Παγώνη.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως ξεκινάει από εδώ και πέρα. «Οι επόμενοι μήνες είναι οι δυσκολότεροι, καθώς θα συνυπάρξουν Covid-19, γρίπη H1N1 και άλλες ιώσεις. Η αλήθεια είναι πως τα 2.000 ημερήσια κρούσματα δεν τα περιμέναμε τώρα αλλά από το τέλος Νοέμβρη και μετά, ήρθαν πολύ πιο γρήγορα. Επομένως η συνεχής αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων είναι παράμετροι που μας τρομάζουν» υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν ξέρουμε αν θα είναι και το τελευταίο, διότι μπορεί να υπάρξει και τρίτο κύμα. Πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι και όχι ωραιοποιημένα, για να συνειδητοποιήσει και ο κόσμος που βρισκόμαστε», κατέληξε.

Γώγος – Είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική χτυπά ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει lockdown, όπως ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. «Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες.»

Όπως τόνισε ο καθηγητής, είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη». Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες. «Είμαστε από τις πιο σε καλύτερη κατάσταση χώρες της Ευρώπης» είπε. Ο κ. Γώγος επισήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων με στόχο να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού. «Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ» τόνισε. Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση.

Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη είπε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα. «Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε. Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας» ανέφερε.

Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το Μάρτη μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων και πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε. «Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα» είπε κλείνοντας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments