Διεθνή

Ερντογάν Μακρόν FAZ: Αυτός είναι ο λόγος της κόντρας των δύο πολιτικών αρχηγών

Ερντογάν Μακρόν FAZ: Αυτός είναι ο λόγος της κόντρας των δύο πολιτικών αρχηγών
Ερντογάν Μακρόν FAZ: Τα βαθύτερα αίτια της κόντρας του «Σουλτάνου» με τον Γάλλο πρόεδρο εξετάζει μία από τις σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες της Γερμανίας.

Τη σχέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στο άρθρο της με τίτλο «Υπεράσπιση αξιών».

«Με ενός λεπτού σιγή τα σχολεία στη Γαλλία τίμησαν τη μνήμη του δολοφονηθέντος καθηγητή Σαμουέλ Πατί. Σκοπός ήταν να καλλιεργηθεί στους μαθητές η συνείδηση για τους κινδύνους του εξτρεμισμού και τη σημασία της ελευθερίας», σχολιάζει μία από τις σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες της Γερμανίας. Όπως παρατηρεί, «στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχαν και γερμανικά σχολεία. Το πόσο σημαντική ήταν, φάνηκε από τις εκκλήσεις ισλαμιστικών κύκλων στους γονείς να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή των παιδιών τους».

Το γερμανικό κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει «ότι οι καθηγητές μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τις αξίες, στις οποίες βασίζεται η κοινωνία μας χωρίς να αισθάνονται ότι απειλούνται. Και ούτε να φοβηθούν ενδεχόμενη σύγκρουση με τους γονείς, που θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από αυτές τις αξίες». Υπάρχει όμως, και ένα δεύτερο επίπεδο στη διένεξη μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας με αντικείμενο τον ισλαμισμό. «Ο πρόεδρος Ερντογάν έριξε πρόσφατα… λάδι στη φωτιά συμβάλλοντας στη δημιουργία του κλίματος, μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών».

Σύμφωνα με ό,τι αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «αφορμή δεν είναι ούτε η διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο, όπου αντιπαρατίθενται Γαλλία και Τουρκία, αλλά ούτε και οι δηλώσεις Μακρόν κατά της ισλαμιστικής βίας, τις οποίες δεν μπορεί να απορρίψει κανένας λογικός άνθρωπος. Η οργή του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος ακύρωσε τη διακρατική συμφωνία Γαλλίας – Τουρκίας για την αποστολή Τούρκων ιμάμηδων. Ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να προσέξει τώρα να μην το παρατραβήξει διότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Γαλλίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments