Πολιτική

Τζιτζικώστας για Θεσσαλονίκη: «Το δεύτερο lockdown κρίθηκε αναγκαίο λόγω των κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ»

Τζιτζικώστας για Θεσσαλονίκη: «Το δεύτερο lockdown κρίθηκε αναγκαίο λόγω των κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ»
Τζιτζικώστας για Θεσσαλονίκη: Στις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, στο οποίο μπήκαν από σήμερα η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Τζιτζικώστας για Θεσσαλονίκη: Στις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, στο οποίο μπήκαν από σήμερα η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε καραντίνα μπήκαν από σήμερα οι κάτοικοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών, σε μια προσπάθεια των αρχών να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως έβαλαν λουκέτο οι χώροι της εστίασης, οι χώροι λατρείας, τα λύκεια και πανεπιστήμια. Για τις επιπτώσεις αυτού του lockdown μίλησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ήταν αναπόφευκτο.

«Ήδη το βλέπουμε στην εστίαση και άλλους κλάδους. Οικονομικά, μετά από μια κακή τουριστική περίοδο και την αναβολή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συν το lockdown του πρώτου κύματος, καταλαβαίνεται ότι το δεύτερο lockdown, φέρνει σε μια πολύ καλή οικονομική κατάσταση τις επιχειρήσεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέτρα θα τηρηθούν ευλαβικά από όλους προκειμένου σε 14 ημέρες να βγουν Θεσσαλονίκη και Σέρρες από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα το lockdown κρίθηκε αναγκαίο καθώς έφτασε να είναι καλυμμένο των 90% των κλινών ΜΕΘ-COVID και χρειάστηκε να μετακινηθούν κρεβάτια που προορίζονταν για άλλες ασθένειες για να πέσει στο 70% η πληρότητα.

Όπως τέλος σημείωσε, “αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πολύ καιρό ακόμα, υπάρχουν και άλλες ασθένειες καθώς και δυστυχήματα”.

Σημειώνεται πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών (Θεσσαλονίκης και Σερρών) θα μπορούν πλέον, να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.Επίσης, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS. Συγκεκριμένα:

Για το διάστημα 5:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

 • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
 • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
 • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]
 • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]
 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Για το διάστημα 21:00-5:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6].

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών. Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

Επιπλέον:

 • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
 • Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
 • Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
 • Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
 • Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments