Διεθνή

Σεισμός στη Σμύρνη: Τελείωσαν οι έρευνες – Στους 114 οι νεκροί

Σεισμός στη Σμύρνη: Τελείωσαν οι έρευνες – Στους 114 οι νεκροί
Σεισμός στη Σμύρνη: Στους 114 νεκρούς έφτασε ο μακάβριος απολογισμός του καταστροφικού σεισμού στην Σμύρνη. Τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν τις έρευνες.

Τελείωσαν οι έρευνες στα συντρίμμια της Σμύρνης με τους νεκρούς να έχουν φτάσει επίσημα τους 114. Ο φονικός σεισμός άφησε πίσω του εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες αστέγους. Ο σεισμός των 6,7 ρίχτερ που έπληξε και την Σάμο συνεχίζει να δίνει μετασεισμούς όλες αυτές τις μέρες.

Ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής ήταν ο ισχυρότερος στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία και σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της χώρας, έχουν τραυματιστεί 1.035 άνθρωποι, εκ των οποίων βρίσκονται σε νοσοκομεία 137.

Η AFAD ανακοίνωσε ότι οι έρευνες ολοκληρώθηκαν στα 17 πολυώροφα κτίρια που κατέρρευσαν και πλέον οι ομάδες που εργάζονται εκεί καθαρίζουν τα συντρίμμια. Ωστόσο ακόμη είναι αδιευκρίνιστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Διεθνής βοήθεια φτάνει στην Τουρκία για τους πληγέντες της Σμύρνης, και σύμφωνα με την AFAD έχουν ήδη στηθεί περισσότερες από 2.790 σκηνές με 10.220 κρεβάτια. Πέρα από τα κτίρια που κατέρρευσαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω κακοτεχνιών και ελλιπών κανονισμών δόμησης, έχουν καταγραφεί και άλλες ζημιές. Όπως ανακοινώθηκε, 22 σκάφη βυθίστηκαν εξαιτίας του τσουνάμι στο λιμάνι της Σμύρνης, ενώ 43 έχουν ξεβραστεί στην ακτή με ζημιές. Στο μεταξύ, έξι ημέρες μετά τον σεισμό έχουν καταγραφεί πάνω από 1.855 μετασεισμοί.

Η διάσωση της μικρής Ελίφ:

Εικόνες από τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν χθες το κορίτσι, την Ελίφ Περινσέκ, να την βγάζουν από τα ερείπια οι διασώστες και να τη μεταφέρουν με φορείο σε ασθενοφόρο, 65 ώρες μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου. Οι δύο αδελφές της Ελίφ και ο ένας της αδελφός είχαν σωθεί μαζί με τη μητέρα τους το Σάββατο, όμως αργότερα ένα από τα παιδιά υπέκυψε στα τραύματά του. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας νοσηλεύονται. Τα Μέσα της γειτονικής χώρας ανέφεραν πως επρόκειτο για το 106 άτομο που διασώζεται ζωντανό.

Το βίντεο της διάσωσης της τρίχρονης Ελίφ δημοσίευσε στο Twitter και ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαρετίν Κότσα, τονίζοντας ότι η διάσωσή της ενισχύει την ελπίδα του τουρκικού λαού. «Χίλια ευχαριστώ, σε Εσένα, Θεέ μου. Βγάλαμε τη μικρή μας Ελίφ από τα ερείπια»,έγραψε ο Μεχμέτ Γκουλούογλου, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments