Διεθνή

Εκλογές στην Αμερική: Απορρίπτονται οι αγωγές του Τραμπ – Τι περιμένει ο Μπάιντεν

Εκλογές στην Αμερική: Απορρίπτονται οι αγωγές του Τραμπ – Τι περιμένει ο Μπάιντεν
Εκλογές στην Αμερική: Ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έχει βάλει τον στρατό δικηγόρων που διαθέτει να κάνουν προσφυγές στις κρίσιμες πολιτείες, αλλά το σχέδιο του δεν φαίνεται να δουλεύει. Τι περιμένει ο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κινητοποιήσει τον στρατό των δικηγόρων που διαθέτει για να κάνει προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να σταματήσει η καταμέτρηση, αλλά το σχέδιο δεν φαίνεται να πετυχαίνει. Δύο δικαστές στις πολιτείες Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν προσφυγές του προεκλογικού επιτελείου του απερχόμενου προέδρου με τις οποίες απαιτούσαν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

Δικηγόροι του επιτελείου Τραμπ έχουν εξαπολύσει πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες – πεδία μάχης. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής Τζέιμς Μπας στην Τζόρτζια απέρριψε την προσφυγή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν υπήρχαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση στην καταμέτρηση των ψήφων από αξιωματούχους.

Παράλληλα, η δικαστίνα Σίνθια Στίβενς στο Μίσιγκαν απέρριψε αντίστοιχη αγωγή σε ακροαματική διαδικασία σήμερα, αναφέροντας πως θα εκδώσει την γραπτή της δικαστική απόφαση αύριο Παρασκευή. Δικαστήριο της Πενσιλβάνια έκρινε ότι οι παρατηρητές της εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να στέκονται πιο κοντά για να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων στη Φιλαδέλφεια, μια απόφαση που χαιρετίστηκε αμέσως ως μεγάλη νίκη από τους Ρεπουμπλικάνους.

Μέχρι στιγμής πάντως κανένα δικαστήριο δεν έχει διαπιστώσει παρατυπίες στην καταμέτρηση σε αυτήν την πόλη. «Επιτρέπει στους παρατηρητές να στέκονται λίγο πιο κοντά, όμως δεν είναι μια εντολή που θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών», είπε η καθηγήτρια νομικής και εκλογική αναλύτρια του τηλεοπτικού δικτύου CNN, Φρανίτα Τόλσον.

Η καταμέτρηση ωστόσο διακόπηκε για ένα διάστημα, καθώς οι Δημοκρατικοί προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας για να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο ούτε απέρριψε, ούτε αποδέχτηκε την προσφυγή και η καταμέτρηση ξανάρχισε.

Στην κομητεία Αλεγκένι πάντως οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να σταματήσουν την καταμέτρηση μέχρι αύριο, κατόπιν συμφωνίας με τοπικό δικαστήριο. Αφορμή στάθηκαν τα περίπου 29.000 κακοτυπωμένα ψηφοδέλτια που έπρεπε να ξανασταλούν σε ορισμένους ψηφοφόρους. Οι τοπικές αρχές συμφώνησαν να μην τα μετρήσουν μέχρι αύριο το απόγευμα, οπότε λήγει η διορία για την παραλαβή επιστολικών ψήφων που στάλθηκαν ανήμερα των εκλογών.

Ο Μπάιντεν αυτή την ώρα προηγείται με 264 εκλέκτορες έναντι 214 του Τραμπ. Αν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συνεχίσει να έχει το προβάδισμα στη Νεβάδα μέχρι το τέλος της καταμέτρησης τότε θα κερδίσει τους 6 εκλέκτορες που χρειάζεται για να φτάσει τους πολυπόθητους 270. Τώρα είναι μπροστά για περίπου 11 χιλιάδες ψήφους στο 76% της καταμέτρησης.

Εν τω μεταξύ, στην Πενσιλβάνια και στην Τζόρτζια ο Τραμπ προηγείται, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει και τις δύο πολιτείες, ειδικά με την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αξιολογεί θετικά το αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοκρατική πηγή που μίλησε στο CNNi. «Δεν κερδίσαμε κάθε μάχη, αλλά κερδίσαμε τον πόλεμο», φέρεται να δήλωσεστις τάξεις των Δημοκρατικών της ομοσπονδιακής βουλής, η οποία παραμένει στην κατοχή τους. «Ήταν μια μεγάλη νίκη», είπε επίσης η Πελόζι που αναφερόμενο στην Τζο Μπάιντεν, σχολίασε πως ο δημοκρατικός υποψήφιος βρίσκεται μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments