Ελλάδα

Κορωνοϊός Αττική: Σοκάρουν τα στοιχεία για 80.000 ενεργά κρούσματα

Κορωνοϊός Αττική: Σοκάρουν τα στοιχεία για 80.000 ενεργά κρούσματα
Κορωνοϊός Αττική: Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες για την ραγδαία εξάπλωση του ιού στη χώρα μας.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που παρέθεσε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, με βάση τα οποία στην Αττική υπάρχουν αυτή τη στιγμή 80.000 ενεργά κρούσματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν κάποιος νοσεί από τον ιό από τα απορρίμματα του, τα οποία πηγαίνουν στην Ψυττάλεια, μπορεί να φανεί το ιικό φορτίο. «Αυτή την στιγμή βλέπουμε μια μετάδοση του κοροναϊού περίπου 1,5 – 2%, δηλαδή περίπου 60.000 – 80.000 ενεργούς φορείς αυτή την στιγμή στην κοινότητα στα 4,2 εκατομμύρια πληθυσμό» είπε, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «καθημερινά λαμβάνουμε δείγμα από την Ψυττάλεια, αναλύουμε το ιικό φορτίο κοροναϊού και παραδίδουμε τα αποτελέσματα στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ενώ σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι που γίνονται δείχνουν πως είναι σταθερά υψηλό το ιικό φορτίο του κοροναϊού και ότι βρισκόμαστε στην άνοδο του 2ου μεγάλου κύματος. Παράλληλα υπογράμμισε πως έχει γίνει από την επιτροπή του Υπουργείου Υγείας η αντιστοίχιση του ιικού φορτίου με τα κρούσματα στο πληθυσμό και έχουν δει την συσχέτιση. Ο ίδιος εξήγησε τέλος πως «δεν υπάρχει απευθείας αναλογία με τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ διότι εμείς παίρνουμε ένα δείγμα και βλέπουμε πόσους φορείς θα βρούμε περίπου από τον πληθυσμό ενώ εκείνοι (ο ΕΟΔΥ) στοχευμένα ελέγχουν ύποπτα κρούσματα».

Μεγαλώνει η επιστημονική ανησυχία

Η αλήθεια είναι ότι σύνολο τους οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Μάλιστα πολλοί από αυτούς εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων θα παραταθούν, καθώς οι τρεις εβδομάδες δεν αρκούν για να μειωθεί αισθητά η διασπορά του φονικού ιού. «Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε ο Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας νωρίτερα στο Mega. «Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το πότε θα αρθεί η καραντίνα, εξαρτάται από «το πώς θέλουμε να είμαστε μετά». Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη ελευθερία μετά, τότε πρέπει να κάνουμε πολύ μακρύ lockdown. «Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 βδομάδες. Αν δεν είναι 3 βδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ερωτηθείς για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ανέφερε πως πάνε καλά. «Το χρονοδιάγραμμα περίπου ισχύει. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της δοκιμής από κάποιες εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες. Αν τα αποτελέσματα είναι όσο καλά περιμένουν, θα πάνε για έγκριση επείγουσας χρήσης». «Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο εμβολιασμός θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα έρθει σε δεύτερη φάση, από Μάρτη – Απρίλη», ήταν τα λόγια του.

Οι προϋποθέσεις για να βγούμε από το lockdown

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος από την πλευρά του αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί. «Ο ιός θέλει να μεταλλάσσεται για να μπορέσει να επιζήσει ο ίδιος. Ο ιός δεν θέλει να σκοτώνει γιατί πεθαίνει και ο ίδιος. Επιλέγει μεταλλαγές, που είναι λιγότερο παθογόνες αλλά περισσότερο μεταδοτικές. Αυτή είναι η θεωρία. Στην πράξη, έχουν αρχίσει να εντοπίζονται μεταλλάξεις τις τελευταίες λίγες μέρες. Υπήρχε μια δημοσίευμα από την Ισπανία για μετάλλαξη του ιού που επικρατεί εκεί, η οποία λένε ότι δεν επιδρά σε κανένα από τα δύο. Στη Δανία, είδαμε τα ζωάκια που μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωποι και θα σφαγιαστούν όλα εκεί για να λυθεί το πρόβλημα. Και μια ανακοίνωση από το Χιούστον, ότι υπάρχει 3η μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτά όμως είναι αρκετά πρόωρα για να πούμε κάτι», είπε ο ίδιος στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ανησυχώ. Πιστεύω ότι θα είναι αναστρέψιμη, τα μέτρα θα βοηθήσουν. Με ανησυχεί ότι δεν θα είναι ιδανική η κατάσταση σε τρεις εβδομάδες. Αν έχουν μειωθεί τότε τα κρούσματα στα 1.500, θα ήμουν πολύ ευτυχής», δήλωσε με τη σειρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή. Ερωτηθείσα για την άρση του lockdown, η καθηγήτρια τόνισε ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ζήτησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση την ελεύθερη συνταγογράφηση των τεστ.

Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

Οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι το ρεκόρ της Πέμπτης με 2.917 κρούσματα θα σπάσει εύκολα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε πάνω από 3.000 ή και 4.000 μολύνσεις ημερησίως. Αυτό που φοβούνται περισσότερο, όμως, είναι οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, που χθες ανήλθαν σε 29. Ακόμη μεγαλύτερος η ηλικία 150 διασωληνωμένων που κυμαίνεται από 45 έως 54 ετών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, θα βγάλουμε ολόκληρο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. Όπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «αυτό το lockdown σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα. Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο». «Το lockdown είναι ένα ύστατο μέτρο που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του και να συμμετέχουμε στην εφαρμογή του. Το να πει μια κυβέρνηση ότι πάω με το μάξιμουμ των μέτρων καταστρέφοντας την οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, ο Θέοδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι έχει μεταλλαχθεί και δείχνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα, ενώ όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πιο μεταδοτικός θα γίνεται. «Για να εξαφανιστεί ο ιός θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μισοί Έλληνες, αλλά θα έχουμε 400.000-500.000 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες το πρώτο διάστημα, όταν κι εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments