Πως Να

Πώς να πλύνω την υφασμάτινη μάσκα

Πώς να πλύνω την υφασμάτινη μάσκα
Υφασμάτινη μάσκα πλύσιμο: Έχει γίνει το απαραίτητο «αξεσουάρ» μας τους τελευταίους μήνες ενώ είναι από τα βασικά... όπλα μας εναντίον του κορωνοϊού.

Πλέον δεν μπορούμε να φεύγουμε από το σπίτι χωρίς να φοράμε τη μάσκα μας ενώ καλό είναι να έχουμε και μια εφεδρική μάσκα στην τσάντα μας για παν ενδεχόμενο, μιας και η χρήση της έχει γίνει υποχρεωτική παντού, και στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς.

Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί τύπου μάσκας με τους συνηθισμένους να είναι η ιατρική, εκείνη η χαρακτηριστική μπλε που φορούν γιατροί και νοσηλευτές, η υφασμάτινη και εκείνη με τη βαλβίδα – φίλτρο στο πλάι. Και ενώ μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας επιλέγει τη μάσκα μιας χρήσης, ένας αξιοσημείωτος αριθμός ανθρώπων αγοράζει τις υφασμάτινες προκειμένου να έχει αρκετές και να μπορεί να τις χρησιμοποιεί όλη την εβδομάδα στις μετακινήσεις του.

Κατά την περίοδο του πρώτου lockdown, αλλά και αργότερα, σε ενημέρωση του κοινού, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είχε τονίσει πως η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως μύτη και στόμα, ενώ ο χρήστης οφείλει να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό πριν τη βάλει. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι όταν αφαιρείται η μάσκα, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε ο χρήστης να μην αγγίζει το μπροστά μέρος της.

Πώς να πλένονται οι υφασμάτινες μάσκες;

Οι υφασμάτινες μάσκες λοιπόν, καλό είναι να πλένονται με οικιακό απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου όσο πιο συχνά γίνεται για την απομάκρυνση μικροβίων. Συμπληρωματικά καλό είναι να σιδερώνονται ενώ θα πρέπει να έχουν στεγνώσει καλά πριν χρησιμοποιηθούν ξανά. Το εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών «Centers for Disease Control and Prevention – CDC» είχε συμβουλεύσει να πλένεται στο πλυντήριο.

Για αυτό μπορείτε να το ρυθμίσετε στην κατάλληλη, όσο το δυνατόν υψηλότερη θερμοκρασία, και να βάλετε το απορρυπαντικό που βάζετε συνήθως. «Αν η μάσκα έχει λάστιχο για τα αυτιά, στεγνώστε τη στην απλώστρα, αν είναι όλη υφασμάτινη μπορείτε να τη βάλετε και στο στεγνωτήριο», είχε προτάξει η Δρ. Cassoobhoy στο Popsugar. Και αν δεν έχετε πλυντήριο, πλύντε τη πολύ καλά στο χέρι με απορρυπαντικό και ύστερα αφήστε τη σε νερό που βράζει για πέντε λεπτά. Απλώστε τη για να στεγνώσει και ύστερα σιδερώστε τη.

Τι πρέπει να κάνουμε μετά το πλύσιμο;

Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι, μετά το πλύσιμο της μάσκας, να απολυμάνετε τα χέρια σας, τον νιπτήρα και ό,τι άλλο χρησιμοποιήσατε. Φυλάξτε την καθαρή μάσκα σε μια καθαρή πλαστική σακούλα, την οποία θα έχετε κλείσει καλά, μέχρι να την ξαναφορέσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments